PATTAYA:- Leden van de Thaise voedermolen associatie zijn overeengekomen geen maïs te kopen van producenten die velden platbranden, tegelijkertijd moeten de exploitanten in de diervoeder- en veehouderijsector mee werken aan de maatregelen van de overheid om PM2,5-luchtvervuiling aan te pakken door geen maïs te kopen van plantages die na de oogst de maïs-stoppels verbranden.
“We zullen geen gewassen kopen die door verbranding zijn geteeld, noch in Thailand, noch in de buurlanden, en zijn bereid de premier te ontmoeten om geschikte oplossingen te bespreken”, zo verklaarde Khun Pornsilp Patcharintanakul, voorzitter van de Thaise voedermolen associatie. De particuliere sector steunt voor 100% het optreden van de overheid tegen PM2.5
Hij zei dat de vereniging en exploitanten in de veehouderij bereid zijn samen te werken met de overheid, zolang er maatregelen worden genomen om een voldoende aanbod van maïs voor veevoer te garanderen.
Pornsilp wees erop dat Thailand nu al kampt met een tekort aan voedermaïs van ongeveer 4 miljoen ton per jaar. Hij riep de regering op om de verbodsbepalingen onder het WTO-kader op te heffen, zodat import uit landen die ver weg liggen en daarom geen milieubelasting voor Thailand vormen, mogelijk wordt gemaakt.
“Door geen maïs te kopen die is geteeld door verbranding, komen we tot wel 2 miljoen ton tekort. Hiervan is 0,5 miljoen ton afkomstig van binnenlandse telers en 1,5 miljoen van telers in de buurlanden”, zei hij. “Er moeten maatregelen worden genomen om de impact op de veehouderijsectoren, die het land meer dan 200 miljard baht aan inkomsten opleveren, te voorkomen.”
Afgelopen dinsdag liet premier Paetongtarn Shinawatra weten dat ze relevante instanties de opdracht had gegeven om met maatregelen te komen om het probleem van de luchtvervuiling aan te pakken, dat in het koude seizoen de neiging heeft toe te nemen als gevolg van luchtstagnatie.
De premier benadrukte problemen in verband met de landbouwsector en zei dat ze een verbod op de aankoop van gewassen die door verbranding zijn geteeld, met het ministerie van Landbouw zou bespreken om PM2,5 aan de bron te controleren.
Drie belangrijke bronnen van PM2,5 zijn industriële fabrieken, verkeersemissies en verbranding buitenshuis. Dit laatste gebeurt op natuurlijke wijze, zoals bosbranden, of door menselijke activiteit, zoals het verbranden van oogstresten, wat wordt gezien als een goedkope manier om velden voor te bereiden op de volgende plantronde.