De opkomende sterke dollar kan Azië opnieuw in een financiële crisis storten

AZIË:- Jim O’Neill, een voormalige econoom bij Goldman Sachs, zegt in een interview met het persagentschap Bloomberg dat een (te) sterke dollar voor een financiële crisis in Azië kan zorgen, net zoals in de jaren negentig.

De Japanse yen krijgt de wind van voren. 
Op dit moment betaal je voor één Amerikaanse dollar zo’n 133 yen. Eerder deze week was de koers zelfs even gezakt tot 134 yen, het laagste punt sinds 2002. Ten opzichte van de greenback is de munt sinds begin maart met bijna 15 procent gedaald. Volgens O’Neill kan de Aziatische economie in de problemen komen als de wisselkoers verder zakt tot 150 yen. Hij sluit daarbij een nieuwe financiële crisis in de regio, net zoals in de jaren negentig, niet uit.

De dollar heeft de wind in de zeilen
De Amerikaanse dollar heeft door de recente renteverhogingen van de Federal Reserve de wind in de zeilen. Door die verhogingen is het immers opnieuw interessant om te beleggen in Amerikaans schuldpapier. Zo bedraagt de Amerikaanse tienjaarsrente op dit moment iets meer dan 3 procent.

Maar terwijl veel centrale banken in de voetsporen van de Fed treden, heeft de Bank of Japan ervoor gekozen om het soepele geldbeleid niet te lossen om zo de bestedingsambities van de Japanse premier Fumio Kishida te helpen financieren. De toezichthouder houdt de rente halsstarrig op -0,1 procent. Voorzitter Haruhiko Kuroda heeft al laten doorschemeren dat daar voorlopig geen verandering in komt.

De Japanse regering en centrale bank zeiden vrijdag in een gezamenlijke mededeling wel dat ze bezorgd zijn over de sterke daling van de yen. Ze voegden daaraan toe dat interventies op de wisselmarkt mogelijk zijn om de munt te ondersteunen.

Reactie van China
Maar als de yen blijft verzwakken, zou China kunnen ingrijpen door de yuan op zijn beurt verder te devalueren, wat kan leiden tot een kettingreactie van zwakke valuta in de hele regio. O’Neill maakt in een interview met Bloomberg de vergelijking met de jaren negentig. Toen kreeg Azië af te rekenen met een financiële crisis nadat Thaise baht in elkaar stortte.

“Als de yen blijft verzwakken, zal China dit zien als een oneerlijk concurrentievoordeel, dus de parallellen met de Aziatische financiële crisis zijn volkomen duidelijk”, aldus de voormalige econoom van Goldman Sachs. “China zou niet willen dat deze devaluatie van valuta’s zijn economie bedreigt.”

“Indien de Bank of Japan (BoJ) vasthoudt aan de beheersing van de rentecurves, kan een sterke dollar dus voor ernstige problemen in Peking zorgen”, besluit hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Getty images
Content: Niels Saelens
Bron: https://businessam.be

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!