De olieramp in Rayong is “een nagel aan de doodskist” voor de door Covid19 getroffen strandbedrijven

RAYONG:- De oliesmurrie die aanspoelt op een strand aan de oostkust van Thailand kan de “nagel aan de doodskist” zijn voor door pandemie getroffen hotels en restaurants, zo lieten verschillende lokale horecabedrijven weten.

De Thaise marine- en vervuilingsexperts werken aan het opruimen van de olielekkage  in de Golf van Thailand, waar minstens 60 ton ruwe olie lekte op ongeveer 20 kilometer (12 mijl) voor de kust van de provincie Rayong.

Op het strand van Mae Ram Phueng – ongeveer twee en een half uur van Bangkok – werden afgelopen weekend mannen in gele plastic beschermende pakken gezien bij het opruimen van de olievlek die de vorige nacht laat begon aan te spoelen.

Star Petroleum Refining Public Company Limited, de beheerder van de onderzeese pijpleiding die lekte, zei dat het probeerde te voorkomen dat olie de kustlijn bereikte met behulp van gieken.

Een luchtbewakingsvliegtuig houdt de olievlek op zee in de gaten en lokale media meldden dat satellietbeelden van vrijdag een vervuilingszone van 47 vierkante kilometer lieten zien.

De maritieme wetenschapper, Khun Thon Thamrongnawasawat zei dat de olievlek naar verwachting de komende dagen zal blijven aanspoelen op de kust als gevolg van sterkere wind.

De mensen moeten het zwemmen in getroffen gebieden ‘absoluut vermijden’, schreef Khun Thon in een Facebook-bericht.

Voor worstelende resorts en toerisme-afhankelijke bedrijven op Mae Ram Phueng Beach en het omliggende gebied, kunnen de vervuiling en het gebrek aan zwemmers een ramp betekenen voor het levensonderhoud.

“Er waren al minder toeristen vanwege Covid19 en de lethargische economie, nu is de olieramp de laatste spijker aan de doodskist”, zegt Korn Thongpiijit, 45, die het Barnsabhaisabai Resort beheert, dat precies ligt waar de autoriteiten aan het schoonmaken zijn.

“We hebben de accommodatieprijzen al met 50 procent verlaagd vanwege Covid-19 om te overleven.”

Bhorn, de eigenaar van een nabijgelegen visrestaurant, zei dat de meeste van haar in het wild gevangen producten afkomstig waren van lokale vissers en dat klanten zich al zorgen maakten over de situatie.

“Ons inkomen is met meer dan 50 procent gedaald sinds het begin van Covid19 pandemie”,  vertelde ze aan AFP, eraan toevoegend dat ze wacht om de impact te beoordelen.

Verschillende schepen sproeien dispergerende chemicaliën en tot nu toe is meer dan 80.000 liter over het getroffen gebied gestort, aldus de Koninklijke Marine.

Star Petroleum zei dat duikers een defect hadden gevonden in een flexibele slang die deel uitmaakte van de onderzeese uitrusting rond een enkelpuntsmeerplaats – een drijvende boei die werd gebruikt om olie van tankers te lossen.

Een pijpleidinglek in hetzelfde gebied in 2013 leidde tot een grote lekkage die een strand op het nabijgelegen Ko Samet bedekte.

Er wordt gevreesd dat een nationaal park Ko Samet getroffen kan worden door deze lekkage, die meer dan een maand kan duren om op te ruimen.  

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: AFP
Content: Olleke Bolleke in Oost-Thailand 
Bron: AFP 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!