De Muay Thai-legende “Buakaw” slaat terug op claims van Cambodjaanse afkomst te midden van ruzie tussen Thailand en Cambodja

SURIN:- De wereldbekende Muay Thai-superster Sombat Banchamek alias “Buakaw” heeft verduidelijkt dat hij afstamt van de Kuy-inheemse etnische groep, maar de Thaise nationaliteit heeft, nadat Cambodjaanse boksfans hadden beweerd dat hij van Cambodjaanse afkomst is. Een geschil tussen Thailand en Cambodja over de legitieme oorsprong van de krijgskunst heeft ertoe geleid dat drie Thaise boksers hun Thaise nationaliteit hebben bevestigd nadat Cambodjaanse fans het tegendeel beweerden. 

Gisteravond heeft “Buakaw” het bericht op zijn officiële Facebook-pagina geplaatst dat zijn Kuy-voorouders zich hadden gevestigd langs het Dangrek-gebergte, waar Thailand, Cambodja en Laos samenkomen. Hij heeft echter niet de Cambodjaanse nationaliteit. “Ik ben een Thais staatsburger met Kuy-etniciteit, geen Cambodjaans staatsburger zoals sommige mensen ten onrechte hebben beweerd”, zo schreef hij.

Fans waren onlangs ook in de wolken over een wijd verspreide foto van twee boksers die zich bezighouden met stijlvolle choreografie waarvan wordt beweerd dat het de oude Cambodjaanse krijgskunst Bokator is. Echter, de Thaise professionele bokser Panupong Tanjad plaatste gisteravond op zijn Facebook-pagina dat de foto was gemaakt door hem en zijn broer, waarop Muay Thai in de provincie Surin te zien is. 

Hij schreef dat hij professioneel was opgeleid in de Muay Thai   Sport en een nationale Muay Thai-atleet en gecertificeerde Muay Thai-coach was. “Ik ben nooit getraind in Bokator of Kun Khmer (Dat is traditioneel Cambodjaans boksen). 

Maar de boksers op deze foto zijn mijn broer en ik bij een fotoshoot in tambon Krapho in het Tha Tum-district van Surin”, schreef Panupong. Het huidige geschil komt voort uit de aankondiging door Cambodja dat tijdens de 32e Zuidoost-Aziatische Spelen in Cambodja in mei de kickbokssport Kun Khmer zal worden genoemd in plaats van Muay Thai. 

Ambtenaren van Cambodja, die voor het eerst in 60 jaar de SEA Games organiseerden, zeiden dat de kickbokskunst genaamd Muay Thai zijn oorsprong vond in Cambodja. Vorige week vertelde de secretaris-generaal van Cambodja SEA Games Organizing Committee (Camsoc) Vath Chamroeun aan de Phnom Penh Post dat de commissie Muay Thai had vervangen door Kun Khmer om verwarring te voorkomen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 
Bron: Facebook 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!