De mestkosten zullen naar verwachting meer dan verdubbelen voor Thaise boeren

THAILAND:- De uitgaven van Thaise boeren aan kunstmest zullen dit jaar naar verwachting twee tot drie keer stijgen als gevolg van de sterke stijging van de wereldprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de exportbeperkingen door de twee landen, zo voorspelde één Thaise academicus.

Volgens khun Att Pisalwanit, directeur van het Centrum voor Internationale Handelsstudies van de Thai Chamber of Commerce University, zullen de uitgaven voor geïmporteerde mest dit jaar naar verwachting stijgen van 200 miljard tot 300 miljard Thaise baht.

Het centrum schatte dat Thaise boeren meer dan 100 miljard Baht meer zouden moeten uitgeven dan de kosten in 2015, toen ze ongeveer 110 miljard baht uitgaven.

Experts zeiden dat de prijzen op de wereldwijde kunstmestmarkten zijn gestegen nadat zowel Rusland als Oekraïne de export sinds medio vorig jaar hebben beperkt tot reserve voor binnenlands gebruik.  De oorlog in maart verergerde de situatie toen Rusland de export van meststoffen en chemische precursoren verbood naar 48 landen die zich bij de internationale boycot tegen Moskou hadden aangesloten.

China heeft ook het exportvolume van kunstmest verlaagd, waardoor de prijzen van ureummest en di-ammoniakfosfaat zijn gestegen van respectievelijk $ 400 per ton en $ 500 per ton tot $ 1.200 en $ 1.300, een piek van ongeveer 160-200 procent.

De vijf gewassen die het meest door stijgende prijzen zouden worden getroffen, zijn rijst met een geschatte stijging van de kosten van 69 miljard baht,suikerriet met een stijging van de kosten van 44 miljard baht,oliepalmen met een stijging van de kosten van 6 miljard baht. rubberbomen met een stijging van in kosten van 29.000 Baht en maïs met een stijging van de kosten van 18 miljard baht.

De academicus zei dat de regering de oprichting van kunstmestfabrieken in het land zou moeten ondersteunen door grondstoffen uit aardgas te gebruiken en adviseerde boeren om minder kunstmest te gebruiken en over te gaan op organische mest.

De onderzoekstak van Bank of Ayutthaya voorspelde dat het gebruik van kunstmest tot 2024 met 2,5 procent zou toenemen tot ongeveer 5,6-5,8 miljoen ton per jaar.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!