De koninklijke familie van Thailand eert de Sri Lankaanse mahout van olifant Sak Surin

BANGKOK:- De koning en koningin van Thailand hebben Don Upul Jayarathna Denelpitiyage, een Sri Lankaanse mahout, geëerd als erkenning voor zijn onverzettelijke zorg voor de herstellende Thaise olifant, Sak Surin. De olifant zit momenteel 30 dagen in quarantaine in de provincie Lampang, na zijn vlucht uit Sri Lanka op 2 juli.

Khun Pakdee Saengchuto, zijnde de adjunct-privésecretaris van de koning, vertegenwoordigde deze week het koningshuis toen hij een geschenk overhandigde aan Mr. Denelpitiyage, die oorspronkelijk afkomstig is uit Dehiwala Zoo in Sri Lanka. Dat maakte het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu gisteren bekend via haar Facebook-pagina.

De ceremoniële presentatie vond plaats in de gebouwen van het ministerie, in aanwezigheid van zowel permanent secretaris Jatuporn Buruspat als Denelpitiyage.

Denelpitiyage maakte deel uit van de officiële Thaise delegatie die vanuit Sri Lanka naar Thailand reisde, waar de zorg voor Sak Surin werd overgenomen door het Thai Elephant Conservation Centre. Mr. Denelpitiyage keerde gisteren terug naar Sri Lanka.

Het ministerie investeerde ongeveer 19 miljoen baht in het verzorgen van de 30-jarige Sak Surin en in het verzekeren van zijn medische repatriëring naar Thailand.

Sak Surin is een van de drie olifanten die Thailand naar Sri Lanka heeft gestuurd om de diplomatieke betrekkingen te versterken, na een officieel verzoek van Sri Lanka aan de Thaise regering om olifanten te sturen om deel te nemen aan speciale religieuze ceremonies met de relikwieën van de Heer Boeddha.

Een opgemerkte update op vrijdag van de Thaise ambassadeur in Sri Lanka verduidelijkte de omstandigheden van Pratu Pha, een andere olifant, die momenteel op het eiland woont. De 49-jarige man zou onder normale omstandigheden leven zonder plannen voor zijn repatriëring terug naar Thailand.

Pratu Pha woont in een open binnenplaats met een oppervlak van beton en aarde. Zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt door touwen die grenzen afbakenen. Zijn voorpoten zijn vastgebonden aan grote bomen, terwijl hij ook aan een van zijn achterpoten is vastgeketend, waardoor hij op natuurlijke wijze kan bewegen en staan. Het dier geniet van een dieet van de bladeren van kithul-bomen, gras en suikerriet.

Na 30 minuten observatie nam de ambassadeur nota van Pratu Pha’s kalme houding en het vermogen van de mahout om hem van een afstand te voeden.

Harnpol drukte de noodzaak uit van een verbetering van het milieu voor de olifant, meer toegang tot waterbronnen in combinatie met de toevoeging van meer watertanks.

Hoewel de leefomstandigheden van de olifant bevredigend waren, merkte Harnpol op dat er ruimte was voor verbetering.

“We begrijpen de vooruitgang die de tempel heeft geboekt en zijn ons bewust van het feit dat verandering niet van de ene op de andere dag kan plaatsvinden. We gaan werken aan betere zorg.”

In een interview met Sri Lankaanse media bevestigde Harnpol dat er geen plannen zijn om Pratu Pha, algemeen bekend als Thai Raja, naar Thailand te repatriëren. Thai Raja werd 37 jaar eerder geschonken aan Sri Lanka, terwijl Sak Surin en Sri Narong, een andere mannetjesolifant, 22 jaar geleden werden aangeboden als geschenken van goede wil, zo las uw nieuwsbeer Olleke Bolleke in de Bangkok Post.

Olleke Bolleke in Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!