De junta van Myanmar plundert de zakken van de bevolking die in het buitenland werken, in Thailand zijn 2 miljoen Myanmarianen de klos

YANGON:- De militaire regering in Myanmar draagt ​​haar werknemers in het buitenland, waaronder Thailand, op om ten minste 25% van hun inkomsten in buitenlandse valuta over te maken via het banksysteem van het land.

Het geld dat de arbeiders overmaken, wordt omgezet in kyat tegen de officiële koers, die ruim 40% onder de algemeen aanvaarde marktkoers ligt, zo meldt The Irrawaddy, een onafhankelijk persbureau uit Myanmar.

Dit betekent dat aan de overheid gekoppelde financiële instellingen toegang zullen hebben tot een goedkope geldbron die de junta kan gebruiken om zijn wankele financiën te ondersteunen. De impact zou aanzienlijk kunnen zijn voor de naar schatting twee miljoen Myanmarezen die legaal in Thailand werken, maar ook voor hun gezinnen thuis.

Sinds 1 september moeten migranten die Myanmar willen verlaten om in het buitenland te gaan werken, volgens de verordening een gezamenlijke rekening openen bij een bank die wordt gereguleerd door de centrale bank van Myanmar en 25% van hun inkomsten naar die rekening overmaken.

CB Bank, een van de grootste particuliere banken van Myanmar, heeft migrerende werknemers die al in het buitenland zijn, verteld dat ze maandelijks of elke drie maanden een kwart van hun salaris moeten overmaken via ‘officiële’ kanalen.

Een migrant die 20.000 baht per maand verdient, moet 5.000 baht overmaken via het officiële banksysteem.

Degenen die zich al in het buitenland bevinden en zich niet aan de nieuwe regeling houden, mogen drie jaar lang niet in het buitenland werken nadat hun huidige werkvergunning afloopt, aldus de verklaring.

De regering biedt een aantal prikkels aan en zegt dat degenen die geld overmaken via het officiële banksysteem of door de centrale bank goedgekeurde financiële dienstverleners, belastingvrij kunnen investeren en onroerend goed kunnen kopen in Myanmar.

Khun Ko Nay Lin Thu van het in Thailand gevestigde Aid Alliance Committee, dat arbeidsmigranten helpt, veroordeelde de nieuwe eis.

‘We willen ze ons zuurverdiende geld niet geven. We moeten in Thailand belasting betalen over ons inkomen en er wordt nu gekort op onze geldovermakingen, wat onaanvaardbaar is. Dit is een uitbuiting van ons, arbeidsmigranten”, zo vertelde hij aan The Irrawaddy.

Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië 

2 gedachten aan “De junta van Myanmar plundert de zakken van de bevolking die in het buitenland werken, in Thailand zijn 2 miljoen Myanmarianen de klos”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!