BANGKOK:- Met zo’n 200.000 katten en honden in de stad, inclusief 29.000 zwerfdieren, willen ze de groeiende populatie op een verantwoorde manier aanpakken en eigenaren van huisdieren verantwoordelijk houden voor hun viervoeters.
Volgens de nieuwe regels moeten alle honden en katten gechipt worden. Deze verplichting is ontstaan uit de ideeën van Napapon Chirakul, de eerste vice-voorzitter van de gemeenteraad van Bangkok. Zodra de regelgeving in het koninklijk bulletin staat, hebben huisdiereigenaren een jaar om aan de regels te voldoen. Na deze periode kunnen eigenaren van on-gechipte huisdieren boetes krijgen voor overlast.
Ook is er een limiet aan het aantal huisdieren dat je mag hebben, afhankelijk van je woonruimte:
~ In appartementen van 20-80 vierkante meter mag je één huisdier houden, met de kans om een tweede aan te vragen.
~ Woningen van tot 20 vierkante wa (80 m²) kunnen twee huisdieren huisvesten, en grotere huizen kunnen zelfs meer dieren hebben.
~ De grootste woningen (meer dan 100 vierkante wa) mogen tot zes huisdieren hebben.
Deze regels zijn ontworpen om overlast zoals geluid en rommel te verminderen en om hygiëneproblemen te voorkomen. Maar geen zorgen voor bestaande huisdiereigenaren met meerdere dieren; zij hoeven hun aantal niet te verlagen!
Bijzondere regels voor agressieve rassen
Voor hondenrassen die vaak agressief gedrag vertonen, zoals Pit Bulls en Rottweilers, gelden extra regels. Deze honden moeten in het openbaar een muilkorf dragen en aan een korte leiband van een meter worden gehouden, als reactie op recente bijtincidenten.
Zorg voor zwerfhonden en opvangcapaciteit
De hoofdstad werkt hard om het probleem van zwerfhonden aan te pakken. Ze nemen zwerfdieren op en zorgen ervoor dat ze gesteriliseerd worden. Hun hoofdopvangcentrum in Prawet biedt plek voor ongeveer 1.000 honden, maar dat is niet genoeg! Een tweede opvang in Uthai Thani kan nog eens 6.400 honden onderbrengen.
Deze maatregelen helpen om de huisdieren- en zwerfdierenpopulatie in de stad op een veilige en verantwoorde manier te beheren, wat zowel bewoners als dieren ten goede komt.
Laten we samen zorgen voor een fijnere leefomgeving voor mens en dier!