De eenzaamste gorilla verkommert nu al 30 jaar eenzaam in een kooi in een winkelcentrum in Thailand

BANGKOK:- In een kooi zeven verdiepingen boven een winkel die goedkoop parfum en nylon ondergoed verkoopt, zit de gorilla “Bua Noi” nu al 30 jaar te verkommeren, dit ondanks een hernieuwde ruzie over zijn gevangenschap.  

Activisten over de hele wereld hebben lang campagne gevoerd voor de verhuizing van de primaat uit de Pata Zoo, gelegen op het dak van een winkelcentrum op de westelijke oever van de Chao Phraya Tiver.  In 2020 spraken ook zangeres Cher en actrice Gillian Anderson zich uit.

This photograph taken on March 19, 2023 shows visitors standing in front of the cage of Thailand’s only gorilla, a female named ‘Bua Noi’ or Little Lotus, at the Pata Zoo in Bangkok. – Seven floors above a shopfloor hawking cheap perfume and nylon underwear, Thailand’s “shopping mall gorilla” sits alone in a cage as controversy over her 30-year ownership re-ignites. (Photo by MANAN VATSYAYANA / AFP) / To go with ‘THAILAND-ANIMAL-GORILLA,FOCUS’ by Thanaporn PROMYAMYAI and Rose TROUP BUCHANAN

Maar de familie, die eigenaar is van Bua Noi (“kleine lotus”), heeft zich verzet tegen de druk van het publiek en de regering om het bedreigde dier op te geven.  De gorilla woont al meer dan drie decennia in Pata, maar zijn zaak haalde deze maand opnieuw de krantenkoppen toen de dierentuin een beloning van 100.000 baht uitloofde voor informatie die leidde tot de aanhouding van iedereen die betrokken is bij deze gruwelijke dierenmishandeling.

De opschudding komt wanneer het land na de pandemie weer toeristen verwelkomt, van wie velen zich aangetrokken voelen tot de wilde dieren in het koninkrijk en de gemakkelijke bereikbaarheid.  De dierentuin vormt een struikelblok in de overgang van een land dat berucht is om tijger-selfies en mishandelde olifanten naar een land dat zichzelf probeert te positioneren als milieuvriendelijker.

De Thaise autoriteiten hebben nieuwe milieuwetten aangenomen die in de eerste plaats gericht zijn op het voorkomen van misbruik van inheemse dieren, en die wetten zijn niet noodzakelijkerwijs van toepassing op particuliere dierentuinen zoals Pata —  of niet-inheemse dieren zoals Bua Noi.  “(Pata) kan nog steeds open omdat de sectie over het behoud en de bescherming van dieren in het wild in de dierentuin nog niet van kracht is geworden”, zo vertelde khun Padej Laithong, directeur van het National Bureau for Wildlife Conservation.

Een vertegenwoordiger van Pata Zoo reageerde niet op meerdere verzoeken om commentaar.  De dierentuin gaf buitenlanders echter de schuld van de kritiek en merkte op dat dierentuinen over de hele wereld zonder problemen gorilla’s huisvesten.  “Geen enkele burger van enig land ter wereld heeft zijn land aangevallen vanwege het huisvesten van gorilla’s, behalve in Thailand”, zei het management van de dierentuin in een verklaring van zes pagina’s die werd vrijgegeven na het graffiti-incident.

Ze zeiden dat de gorilla zijn hele leven goed is verzorgd, hoewel het onderhoud van het dier meer kost dan het opbrengt.  Bua Noi was naar verluidt drie jaar oud toen ze in 1992 uit Duitsland werd geïmporteerd.  Aangezien de gemiddelde levensverwachting van de oostelijke gorilla volgens de IUCN meer dan 40 jaar is, heeft hij een groot deel van zijn leven in Pata doorgebracht.

“Ze moet daar weg”, vertelde Edwin Wiek van Wildlife Friends Foundation Thailand, een opvangcentrum dat tot doel heeft mensen te onderwijzen en dieren te rehabiliteren, tegen AFP.  “Ze kan de zon of de maan niet zien.  Het zit in een afgesloten ruimte met tralies en glazen ramen.”  

Toen de internationale druk om Bua Noi vrij te laten vorig jaar toenam, wees de familiedierentuin een aanbod van 30 miljoen baht van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu af omdat de gorilla te oud was om hervestigd te worden. Maar volgens activisten slaat dat nergens op.  Ze benadrukken dat de kooi waarin de gorilla – een zeer sociaal dier dat in het wild in hechte familiegroepen zou leven – wordt gehouden, niet geschikt is.  “Ze moet tot haar eigen soort behoren of op zijn minst buiten zijn en de kans krijgen om dingen te zien, de natuur te ervaren en vogels te zien rondvliegen,” zo vertelde Edwin Wiek.

Andere dierenrechtenorganisaties zijn verder gegaan: People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), dat in de loop der jaren verschillende protesten heeft georganiseerd, zei dat Bua Noi leed aan extreme psychische problemen.  Elk weekend rijden kinderen en ouders met de gammele lift naar de dierentuin en klimmen uiteindelijk op een dak dat Bua Noi deelt met makaken, orang-oetans en tropische vogels. 

Krassende dwerggeiten begroeten bezoekers voordat ze naar Bua Noi worden geleid, weg van het bouwstof en puin dat nog steeds een groot deel van de dierentuin domineert.  

Daar zit de gigantische gorilla, zielig opgesloten achter ijzeren tralies en glazen ramen met alleen een zwaaiende hoepel als gezelschap.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!