De Duits-Oostenrijkse consul in Pattaya houdt er een opvallende hobby op na

PATTAYA:- De meeste expats uit Pattaya omgeving kennen deze man vast wel: Rudolf Hofer, de honorair consul van de Bondsrepubliek Duitsland en honorair consul-generaal van de Republiek Oostenrijk. Maar wat de meeste van ons niet weten is dat deze man een dubbelleven leidt.

Naast zijn officiële taken wijdt hij zich aan een ongewone passie: het vangen van slangen. In een interview met “Schnelle Jelle” vertelt Herr Hofer over zijn fascinatie voor reptielen en hoe hij zijn hobby en zijn werk weet te combineren.

“De meeste slangen die mij interesseren zijn nachtdieren”, zo legt Herr Hofer uit. “Minstens één keer per maand word ik gebeld door een landgenoot die een slang in zijn huis of tuin heeft ontdekt.” Als de tijd het toelaat, regelt hij het persoonlijk “even” Volgens Herr Hofer is het regenseizoen bijzonder actief omdat de slangen na het droge seizoen op zoek gaan naar voedsel zoals padden en hagedissen.

Op de vraag welke slang het gevaarlijkst is, antwoordt Herr Hofer lachend: “Degene die je heeft gebeten.” Hij benadrukt dat zelfs experts het nooit zeker weten en adviseert leken om na een beet meteen naar het ziekenhuis te gaan om de slang mee te nemen. Het ziekenhuis herkent de beet op basis van de symptomen”, zo legt Hofer uit. Zelf werd hij ooit gebeten door een kleine python, wat hem een ​​belangrijke les leerde over respect en voorzichtigheid tegenover slangen.

Herr Hofer ontdekte zijn interesse in slangen als kind in Duitsland. “Terwijl andere jongens aan het voetballen waren, was ik in het bos om padden en slangen naar huis te brengen”, herinnert hij zich. Zelfs vandaag de dag vang ik de dieren liever in het wild dan dat ik ze thuis het terrarium houdt, maar breng ik ze naar de vrije natuur”, zegt Hofer.

Slangen vermijden mensen meestal en verdwijnen wanneer ze worden benaderd. Maar de Maleisische mocassinsadder is een uitzondering. Hij wordt vaak over het hoofd gezien vanwege zijn camouflage en kan onverwacht bijten als je zijn comfort zone betreedt, zo legt Hofer uit. Hoewel hun beet meestal niet dodelijk is, kan deze ernstige schade aanrichten.

In het regenseizoen kan het voorkomen dat Hofer meerdere missies per dag heeft, in de drogere maanden is het nauwelijks nodig. Hij geeft echter niet aan elke melding gehoor,  vooral als het midden in de nacht is. 

Hij is altijd goed voor zijn missies uitgerust. In de kofferbak van zijn auto bewaart hij een “startpakket” met slangenhaken. Zo neem ik altijd  een ​​tang en een nylon tas mee, maar soms vang ook een aantal slangen met de hand, omdat ik precies weet precies hoe ze reageren”, legt hij uit.

Hofer laat de gevangen slangen los in het wild, ver weg van de stad, om zowel de dieren als de bevolking te beschermen. Bij bijzonder gevaarlijke of grote slangen schakelt hij altijd de reddingswerkers van Stichting Sawang Boriboon in.

Tips tegen slangen in de tuin
Herr Hofer adviseert eigenaren van onroerend goed om hun terrein schoon te houden om slangen op afstand te houden. “Regelmatig snoeien van takken en bomen helpt een veilige afstand tot het huis te behouden”, zegt hij.

Iedereen die in Pattaya een slang tegenkomt en hulp nodig heeft, kan contact opnemen met Hofer via e-mail (pattaya@hk-diplo.de) en het telefoonnummer van het consulaat (038-422.634). Door zijn werk en inzet levert Rudolf Hofer een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en voorlichting over slangen in Pattaya.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!