De druppelirrigatie verhoogt de winst van aardappeltelers in Thailand

BANGKOK:- Hoewel rijst het hoofdbestanddeel is in Thailand, is er ook veel vraag naar de gewone aardappel en nu krijgt de teelt van de aardappels van het land een helpende hand dankzij een duurzamere vorm van irrigatie.

De zgn. Druppelirrigatie helpt de aardappeltelers van Chiang Rai om bijna 23% hogere productie en bijna 81% hogere nettowinst te behalen, terwijl het ook helpt om de voedselstabiliteit in Thailand te versterken, zo vertelde de directeur van het Regional Office of Agriculture Economics 1 (Chiang Mai), Khun Thawatchai Dechachet.

Momenteel hebben 1.828 rai van aardappelplantages in de noordelijke provincie de druppelirrigatietechniek toegepast om de gewassen water te geven, voegde Thawatchai eraan toe.

De techniek maakt gebruik van een oppervlakteleidingnetwerk met een druk van 5-15 meter om het wortelsysteem van de aardappelen rechtstreeks te bewateren met een snelheid van 1-8 liter per uur, zei hij, eraan toevoegend dat er ook oplosbare plantenvoedingsstoffen, meststoffen en hormonen kunnen worden gegeven. via deze methode.

“Druppelirrigatie stelt telers in staat om de hoeveelheid water en voedingsstoffen die aan de gewassen wordt gegeven nauwkeurig te regelen, waardoor overstromingen door te veel water worden voorkomen, wat de belangrijkste belemmering is voor het kiemen van de aardappelen,” zei hij.

Het druppelirrigatiesysteem kan worden aangedreven door zonnepanelen om elektriciteitskosten te besparen.

Vorig jaar deed het bureau een test onder 40 boeren om het druppelirrigatiesysteem te vergelijken met de traditionele manier van water geven. De proef gebruikte Atlantische aardappelen, die onder het prijsgarantieprogramma van verschillende verwerkende fabrieken vallen, om tot een eerlijke vergelijking van de verkoopprijzen te komen.

Atlantische aardappelen worden meestal in december geplant en kunnen in maart-april van het volgende jaar worden geoogst.

Ondertussen maken 20 boeren gebruik van de druppelirrigatie en hadden een productiekosten van circa 32.560 baht per rai en behaalden een output van 3.809 kilogram/rai en een winst van 9.844 baht per rai.

Ondertussen gaven degenen die de traditionele bewateringsmethode gebruikten 30.865 baht per rai uit, behaalden een opbrengst van 2.937 kilogram/rai en een winst van 1.889 baht per rai.

Dit betekent dat hoewel de druppelirrigatie een hogere kost heeft van 5,2%, het 22,75% meer opbrengst per rai oplevert, wat zich vertaalt in 80,81% meer winst.

Khun Thawatchai voegde eraan toe dat boeren na investeringen in druppelirrigatie ook zullen genieten van lagere arbeidskosten voor het bewateren van gewassen en voor het toevoegen van voedingsstoffen, kunstmest en hormonen, wat terugkerende productiekosten zijn.

Chiang Rai is na Tak het grootste aardappelplantgebied in de noordelijke regio. De 8.322 rai aan aardappelplantages is goed voor 22% van alle landbouwgebieden in de regio. Momenteel zijn er 1.618 aardappeltelers in Chiang Rai, van wie de meesten in de districten Mae Sai, Wiang Pa Pao en Thoeng.

In 2022 produceerde Thailand 120.263 ton aardappelen, een stijging van 8,48% op jaarbasis. Het grootste deel van de binnenlandse productie (111.000 ton) ging naar binnenlandse fabrieken, die een vraag hadden naar 185.000 ton en daarom de rest uit het buitenland moesten importeren.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!