De drank- en bierprijzen gaan na 1 maart in Thailand ‘flink’ stijgen

BANGKOK:- De fabrikanten en distributeurs van sterke drank en bier hebben hun handelspartners laten weten dat ze vanaf volgende week de prijzen van geselecteerde producten zullen verhogen, zo liet een geïnformeerde bron bij de Thaise krant The Nation weten.

Vanaf volgende maand zal de prijs van rijstwhisky stijgen met 120 baht voor een doos met kleine flessen – van 1.242 baht tot 1.362 baht – en met 54 baht voor een doos met grote flessen van 1.158 baht tot 1.212 baht, aldus de bron.  

“De prijs van bier zal ook stijgen met 2-4 baht per blikje, of 48 baht per doos met grote flessen [van 805 baht naar 853] baht”,

De accijnzenafdeling liet echter weten dat geen enkele fabrikant de afdeling prijsstijgingen heeft gemeld.  De wet vereist dat fabrikanten op de hoogte stellen als ze van plan zijn de prijs met meer dan vijf procent van het door de afdeling voorgestelde niveau te verhogen.

Het ministerie hield vol dat de regering geen beleid had om de belasting op alcoholische dranken te verhogen, dus elke prijsstijging moet te wijten zijn aan andere redenen.

De krant Krungthep Turakij deed gisteren een onderzoek naar alcoholwinkels in het Saraphi-district van Chiang Mai en ontdekte dat hoewel de prijzen nog steeds hetzelfde waren, maar datde meeste winkels anticiperen op stijgingen na 1 maart.

“De verwachting is dat kleine retailers zwaar  getroffen zullen worden omdat ze niet genoeg geld in kas hebben om voor de prijsstijging drank in te slaan, aldus Khun Kanpaphot Utcharoen, eigenaar van een slijterij in Chiang Mai.  Hij zei dat na de prijsstijging de winkels zouden lijden onder verminderde verkoop omdat klanten minder alcohol zouden gaan kopen.

Hij drong er bij de regering op aan de beperkingen op de alcoholindustrie te verminderen om de toegang van nieuwe, kleinere fabrikanten mogelijk te maken en de concurrentie met grote fabrikanten te bevorderen.  “Dit zou uiteindelijk resulteren in meer betaalbare prijzen voor alcoholische dranken en inkomsten genereren voor lokale ondernemers”, voegde hij eraan toe.

Het kabinet herziet momenteel een ontwerp van drankwet die de toetredingsdrempels voor kleinere brouwers zou verlagen tot een industrie die lange tijd werd gedomineerd door gigantische multinationals die Thailand kent.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Eén gedachte over “De drank- en bierprijzen gaan na 1 maart in Thailand ‘flink’ stijgen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!