De commissie stelt een wet voor die prostitutie boven de 20 jaar legaliseert

BANGKOK:- Er wordt in de Thaise hoofdstad nagedacht over een wetsontwerp om vrijwillige prostitutie te legaliseren, iets waar de Thai Civilized Party sinds 2021 op aandringt. Nu heeft de Thaise regering een commissie aangesteld die moet gaan nadenken over deze prostitutiewet waarbij is overeengekomen dat vrijwillige seksuele dienstverlening zonder strafrechtelijke sancties moet worden toegestaan ​​vanaf de leeftijd van 20 jaar.  Khun Jintana Chanbamroong, hoofd van de afdeling Vrouwenzaken en Gezinsontwikkeling bij de Sociale  Ministerie van Veiligheid, was voorzitster van de commissie die de nieuwe wet opstelde.

De nieuwe wet is een mijlpaal in het Thaise standpunt over prostitutie, waarvan de proliferatie waarschijnlijk het slechtst bewaarde geheim van het land is.  De nieuwe wet, aanvankelijk de ontwerpwet bescherming seksuele dienstverlening B.E. genoemd, zou dienen als vervanging van de huidige Wet ter voorkoming en bestrijding van prostitutie, B.E.  2539 vastgesteld in 1996.

In vijf steden werden openbare hoorzittingen en hoorzittingen met focusgroepen gehouden voordat een voorstel werd ingediend bij minister van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid, Khun Juti Krairiksh.

De belangrijkste prioriteit van de commissie was het beschermen en legaliseren van onafhankelijke sekswerkers die minstens 20 jaar oud zijn en vrijwillig seksuele diensten verlenen.  Het zou illegaal blijven om seksuele relaties aan te gaan met prostituees onder de 20 jaar.  Onder het nieuwe ontwerp zouden migrerende werknemers géén prostitutie mogen bedrijven.

Deze zelfstandig werkende dames krijgen arbeidsrechten en sociale uitkeringen, zonder als sekswerker te worden bestempeld.  Ze zullen ook toegang hebben tot een eerlijke vergoeding, maar moeten gezondheidsbeoordelingen ondergaan om te verifiëren dat ze vrij zijn van overdraagbare ziekten.

Het nieuwe ontwerp maakt duidelijk dat het alleen van toepassing is op vrijwilligerswerk en dat de overheid nog steeds een hard standpunt inneemt tegen gedwongen prostitutie.  Elke vorm van dwang om een ​​vrouw tot prostitutie te dwingen, blijft een overtreding van de wet mensenhandel.

Exploitanten van bordelen krijgen de opdracht om binnen aangewezen gebieden te werken, met name locaties in de buurt van onderwijs- of religieuze instellingen te vermijden en zich te houden aan richtlijnen voor de bescherming van hun werknemers die seksuele diensten verlenen.

Iedereen die betrokken is bij het lokken of dwingen van iemand onder de 20 tot prostitutie, wordt strafrechtelijk vervolgd.  Dit geldt ook voor ouders die op de hoogte zijn van illegale prostitutieactiviteiten waarbij hun kinderen betrokken zijn.

De commissie beoordeelde de prostitutiewetten in verschillende landen om een ​​passende norm vast te stellen die Thailand zou kunnen toepassen.  Na zorgvuldige overweging kozen ze ervoor om het voorbeeld te volgen van de Nieuw-Zeelandse wet die prostitutie decriminaliseerde.  Nieuw-Zeeland heeft sekswerk in 2003 legaal gelegaliseerd, waardoor iedereen van 18 jaar of ouder seksuele diensten kan kopen of verlenen.

De commissie zal doorgaan met het analyseren van de maatschappelijke en economische effecten van het wetsontwerp, terwijl ze er zorgvuldig over nadenkt om de reputatie van Thailand niet te schaden.  Het wetsontwerp zal naar verwachting rond augustus van dit jaar worden afgerond en bij de nieuwe regering worden ingediend.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Siamrath

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!