De boeren van het in Noordoost Thailand gelegen Phimai getroffen door vroege droogte, de Mun-rivier verdampt razendsnel

PHIMAI:- De boeren in het district Phimai, in de provincie Nakhon Ratchasima, worden geconfronteerd met een ernstige droogte die de Mun-rivier snel heeft doen opdrogen.

Op de veelbelovende dag van Makha Bucha gisteren, traditioneel een tijd van potentiële inkomsten voor lotusboeren, hebben de uitgedroogde rivierbeddingen velen zonder inkomen of water voor hun dagelijkse behoeften achtergelaten. De vandaag opgetekende situatie onderstreept de urgentie van de landbouw- en waterschaarstecrisis die dit deel van Thailand in zijn greep houdt.

De Mun-rivier, een levensader voor de boeren en inwoners van Phimai, ervaart aanhoudende dalingen van het waterpeil in verschillende delen. Met name de zijrivier van Huai Ban Tha Luang in dorp nr. 11, het subdistrict Tha Luang, die een belangrijke waterbron is voor zowel huishoudelijk gebruik als landbouwactiviteiten, is teruggebracht tot een droge rivierbedding. De verwoestende impact hiervan is te zien in het verwelken en afsterven van hele lotusvelden, die niet kunnen overleven zonder voldoende watervoorziening.

Een lokale dorpeling uit Tha Luang, de 58-jarige Suphat Baan Phimai, deelde haar verdriet over de situatie. Ze herinnert zich hoe de zijrivier de afgelopen jaren nooit droogviel en dat ze met haar boot peddelde om lotusbloemen te verzamelen om te verkopen. De Makha Bucha van dit jaar, een dag die doorgaans omzet en inkomsten oplevert, bracht echter alleen maar ontberingen vanwege de volledig opgedroogde waterweg. De lotussen zijn omgekomen, waardoor niet alleen haar bron van inkomsten is afgesloten, maar ook haar toegang tot water voor dagelijks gebruik, aldus KhaoSod.

De droogte van dit jaar heeft zich vroeg voorgedaan en heeft de waterbronnen snel uitgeput, waardoor de waterschaarste nog is verergerd. Sommige boeren hebben zelfs hun toevlucht genomen tot het oppompen van water uit de zijrivieren voor hun rijstteelt buiten het seizoen, waardoor de toch al beperkte watervoorziening verder onder druk komt te staan.

Olleke Bolleke in de Isaan 
Bron: Thairath

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!