De Bijenkorf in handen van Thaise miljardairsfamilie en Oostenrijks vastgoedbedrijf

AMSTERDAM:- De Bijenkorf is in handen van het Thaise conglomeraat Central Group en het Oostenrijkse Signa. Samen met andere warenhuizen uit de Britse Selfridges Group stonden de 7 winkels al een tijdje in de etalage. Met de verkoop komen de 25 warenhuizen in handen van de keten die ook het Berlijnse Kaufhaus des Westens bezit.

De Canadese miljardairsfamilie Weston wilde al langer van het winkelbedrijf af en heeft naar verluidt een akkoord met het Thaise conglomeraat Central Group.

Naast de zeven Bijenkorf-winkels in Nederland bezit Selfridges warenhuizen onder de eigen merknaam en verschillende ketens in Ierland en Canada.

De kopers van de zaken zijn het Thaise winkelconglomeraat Central Group en het Oostenrijkse vastgoedconcern Signa. Deze bedrijven bezitten samen ook al het vermaarde Berlijnse warenhuis Kaufhaus des Westens, kortweg KaDeWe. Daarnaast is Central Group, eigendom van de miljardairsfamilie Chirathivat, eigenaar van de Italiaanse warenhuisketen Rinascente en heeft het veel winkelbezittingen in Thailand.

In juni verschenen al berichten dat de familie Weston de luxewinkelgroep voor 4 miljard pond, omgerekend 4,7 miljard euro, wilde verkopen. Adviseurs van zakenbank Credit Suisse begeleidden de zoektocht naar een nieuwe eigenaar, zo schreef de krant The Guardian.

‘De warenhuizen zijn belangrijk Nederlands cultureel erfgoed’

Er werden geen financiële details gemeld over de deal, waarbij Central Group en Signa ieder een belang krijgen van 50 procent in Selfridges. De Canadese warenhuisbezittingen blijven in handen van de familie Weston. De topman van Central Group spreekt in een toelichting van een “voorrecht” om Selfridges over te nemen.

De Bijenkorf heeft nu zeven filialen in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. De warenhuisketen werd in 1870 opgericht.

Bestuurder Linda Vermeulen van vakbond FNV zegt dat het belangrijk is dat de nieuwe eigenaren verantwoord en ethisch omgaan met de Bijenkorf en de medewerkers. “De warenhuizen zijn belangrijk Nederlands cultureel erfgoed waar medewerkers en klanten trots op zijn”, aldus Vermeulen.

Warenhuisketen Selfridges werd in 1908 opgericht door Harry Gordon Selfridge. Het bekendst is het monumentale winkelpand aan de Londense Oxford Street. De Bijenkorf, toen nog in handen van Maxeda, ging in 2011 over naar de Selfridges Group. Anderhalf jaar later kondigde de Bijenkorf aan vijf van de twaalf winkels te sluiten.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Remko de Waal
Bron: businessinside.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!