PATTAYA:- De voormalige premier Thaksin Shinawatra nog een jonge man om de hoogten van de politieke macht te bereiken, maar hij heeft laten weten dat hij zich niet opnieuw kandidaat stelt om premier van het koninkrijk te worden, omdat 75 jaar te oud is om een land te leiden.
Natuurlijk zijn gevorderde jaren vaak een factor in hoge ambten, vooral in landen die losjes worden gedefinieerd als democratieën. Joe Biden heeft onlangs zijn kandidaatstelling teruggetrokken uit de Amerikaanse presidentsring op 81-jarige leeftijd, hoewel suggesties van mentale achteruitgang (in plaats van leeftijd als zodanig) waarschijnlijk de belangrijkste bepalende factor waren. Toch zijn gevorderde jaren bij wereldleiders een constante factor sinds de tijd van het Oude Testament.
In Thailand stierf generaal Prem Tinsulanonda in 2019 op 98-jarige leeftijd, nadat hij slechts drie jaar eerder met pensioen was gegaan als regent van Thailand. Terwijl hij in de jaren 80 premier was, werd hij de negende oudste man in de 20e eeuw die deze functie bekleedde.
Het oudste staatshoofd is momenteel president en dictator Paul Biya van Kameroen met 91 jaar. Hij is al vier decennia aan de macht en aanhangers willen dat hij zich opnieuw kandidaat stelt voor de verkiezingen van 2025. Biya’s gezondheid zou goed zijn, hoewel een arts die aan een Amerikaanse journalist vertelde dat de president een hartaandoening had, twee dagen later in een greppel langs de weg werd gevonden.
Andere recordbrekers waren Giovanni Paolo Lascaris die stierf als heerser van Malta en hoofd van de Hospitaalridders op 97-jarige leeftijd in de 17e eeuw. Meer recent stierf koningin Elizabeth II in 2022 op 96-jarige leeftijd, terwijl paus Franciscus nog steeds worstelt op 87-jarige leeftijd. Het is zeer zeldzaam dat er wetgeving is die leiders dwingt om op een bepaalde leeftijd af te treden. Een Amerikaanse senator stelde twee jaar geleden voor om 75 jaar te worden als de grens om presidentskandidaat te zijn, maar de kwestie werd nooit officieel besproken.
Oude mannen van boven de 70 zijn momenteel staatshoofden in twee derde van de landen, voornamelijk dictaturen in de derde wereld. Onderzoek gepubliceerd door Business Insider suggereert dat zulke mannen historisch gezien een aanzienlijk risico lopen op een gewelddadige dood. In de afgelopen honderd jaar is 40 procent van de presidenten en premiers om het leven gekomen door moord of verdachte vliegtuigongelukken, met af en toe ook zelfmoord. Maar als ze het tot hun pensioen hebben gehaald, stierven ze bijna allemaal op bed aan hartziekten, kanker of een beroerte.
Misschien zou het laatste woord over veroudering en macht moeten gaan naar fraulein Brunhilde Pomsel, de secretaresse van Joseph Goebbels, die in 2017 overleed op 106-jarige leeftijd. Op de vraag wat ze zich het beste herinnerde van Adolf Hitler, antwoordde ze: “Niets!” voordat ze eraan toevoegde dat ze geen verdere details kon geven omdat het lunchtijd was.
Olleke Bolleke in Pattaya