Coup in het hart van Londen, Ambassadeur Myanmar uit het ambassadegebouw gezet

~EEN RIDDER ZONDER VREES OF BLAAM~
(Een moedig mens)

LONDEN:- De ambassadeur van Myanmar in het Verenigd Koninkrijk is zijn eigen ambassade uitgezet nadat hij zich had uitgesproken tegen de coup in zijn land door de militaire junta. „Dit is een soort coup in het midden van Londen”, stamelt Kyaw Zwar Minn tegen persbureau Reuters.

Ik ben buitengesloten”, vertelt Zwar Minn buiten tegen internationale verslaggevers.

De ambassadeur van Myanmar in het Verenigd Koninkrijk, Kyaw Zwar Minn, drentelt moederziel alleen rond voor de ingang van zijn werkplek.

De tweede man van de ambassade, Chit Win, heeft de baas eruit gegooid met hulp van een attaché van het leger, melden diplomatieke bronnen. Bewakers houden pontificaal voor de deur de wacht. „U kunt zien dat ze mijn gebouw bezetten”, aldus de ambassadeur.

Hij had eerder opgeroepen om Aung San Suu Kyi, de Nobelprijswinnares en gekozen premier die door het leger in de gevangenis is geplaatst, vrij te laten. De ambassadeur prees daarbij de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab voor zijn moed.

Na enige tijd verzamelden zich demonstranten bij de ambassade. „Dit is mijn gebouw, ik moet terug naar binnen. Daarom wacht ik hier”, zei ambassadeur Zwar Minn.

De Britse politie is aanwezig. Er zijn geen arrestaties verricht, laten de autoriteiten weten. De ambassadeur is op moment van schrijven nog steeds niet terug in de ambassade en heeft contact met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus Sky News.

COUP
Het Myanmarese leger pleegde op 1 februari een staatsgreep nadat de democratisch gezinde partij van regeringsleidster Aung San Suu Kyi in november de verkiezingen had gewonnen. Het leger pakte de leden van de burgerregering op en beschuldigde Aung San Suu Kyi en haar partij onder meer van verkiezingsfraude.

Kyaw Zwar Minn is niet de eerste Myanmarese diplomaat die in botsing komt met de militaire junta. Ook VN-ambassadeur Kyaw Moe Tun heeft zich uitgesproken tegen de legercoup. Hij riep op tot internationale sancties tegen het militaire regime. Toen het leger hem wilde vervangen, weigerde Kyaw Moe Tun zijn post op te geven en stelde hij dat hij de democratisch verkozen regering van Myanmar vertegenwoordigt.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content te zeerste aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: AFP
Content: Redactie TMG
Bron: Reuters 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!