Cambodjaanse vrouw vindt geweldig succes met de verkoop van Thais roergebakken ijs

SIEM REAP:- Een Cambodjaanse vrouw heeft succes gevonden door roergebakken ijs in Thaise stijl in haar vaderland te verkopen. De vrouw, Ouk Chanvoleak, leerde dit dessert in Thailand te maken voordat ze haar zaak opende in Pub Street in Siem Reap. Het straatvoedsel, ook wel bekend als gerold ijs, werd rond 2012 populair in Thailand.

Het opstarten van het bedrijf viel echter niet mee voor Ouk.  Ze moest € 3775.- uitgeven om de benodigde machine te kopen om het roergebakken ijs te maken.  Aanvankelijk had ze geen plek om het ijs te bereiden en verplaatste ze zich met een kar die aan een motorfiets was gekoppeld.  Nu verkoopt ze vanuit een klein kraampje naast een drukke doorgaande weg in de buurt van Pub Street.

Ouk is bekend geworden door haar behendigheid in het bakken van ijs op een metalen plaat, evenals de kleurrijke tinten van het ijs gemaakt van fruit.  Voorbijgangers stoppen vaak om haar het dessert te zien maken en het zelf te proberen.

Vóór de Covid-19-pandemie kon Ouk tussen de 200.000 (1.700 baht) en 600.000 riel per nacht (5.150 baht) verdienen, vertelde ze aan de journalist van de Phnom Penh Post.  Maar sinds de pandemie toesloeg, kan ze maximaal 200.000 riel verdienen.

Het bedrijf van Ouk is een belangrijke bron van inkomsten geweest om haar gezin te onderhouden, vooral haar twee kinderen.  Ouk zei dat de winst van haar bedrijf ongeveer 40% is na aftrek van de kosten, wat genoeg is om de opleiding van haar kinderen te ondersteunen.

Ouk exploiteert haar nering van 15.00 uur tot middernacht of later, aangezien Pub Street vaak ’s avonds laat en tot in de vroege ochtend druk is.

Ouk staat echter voor dezelfde uitdaging als veel andere ondernemers in Siem Reap: haar bedrijf is sterk afhankelijk van toeristen.  Als er geen toeristen zijn, verdient ze weinig.  Ondanks de uitdagingen heeft Ouk goede hoop dat de toeristenaantallen volgend hoogseizoen zullen toenemen en is ze van plan haar bedrijf uit te breiden naar meer locaties naarmate haar kinderen ouder worden.

Thais roergebakken ijs begon in 2012 populair te worden in de buurlanden van Thailand. Het ijs wordt geserveerd met verschillende toppings, waaronder fruit, koekjes en brownies.

Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!