Burgemeester van Pattaya verdedigt het kappen van bomen als onderdeel van het nieuwste strandrenovatie project

PATTAYA:- De Burgemeester van Pattaya, Khun Sonthaya Kunplome verdedigde het kappen van populaire bomen als onderdeel van de nieuwste renovatie van Pattaya Beach.

Om nog maar te zwijgen over het belangrijkste bezwaar tegen het plan – 166 miljoen baht uitgeven aan landschapsarchitectuur terwijl duizenden mensen honger lijden in Pattaya tijdens de coronavirus pandemie, zo beweren critici het voornemen van khun Sonthaya. Volgens de burgemeester zou er slechts een kwart van de bomen gekapt worden.

Toen hij eerder deze week mer de media sprak, leek khun Sonthaya enigszins verbijsterd inzake de online kritiek op het plan en persoonlijke aantijgingen jegens zijn persoon op de verwijdering van zee-amandelbomen, vooral omdat op één na op één na niets bijzonders was en slechts een paar jaar in de grond had gestaan.

De mensen in Pattaya hebben een kort geheugen, aangezien grote aantallen bomen en betonnen loopbruggen in 2013 werden verwijderd toen Beach Road werd verbreed voor een van de vele facelifts van Pattaya Beach.

Zee-amandelbomen zijn veelvoorkomend zachthout dat groeit als onkruid, niet uniek of zeer gewaardeerd wordt, en het zachte hout breekt gemakkelijk bij harde wind of storm, wat een gevaar vormt voor strandverkopers en gebruikers.

Natuurlijk kreunden toen de online toetsenbordkrijgers – velen van hen Europese expats – luid in augustus 2015 toen Nong Nooch Landscape & Garden Design begon met het verwijderen van grote oude bomen toen het begon met de 550 miljoen  baht-revisie van Jomtien Beach.

Ze vergaten dat Pattaya Beach nieuwe bomen kreeg toen de oude werden verwijderd, critici zeurden dat het strand van Jomtien een en al zon op beton zou zijn, met alleen huurparasols om zichzelf te beschermen.

Dat is niet gebeurd en er zijn nu vrijwel geen critici over het verbeterde Jomtien-landschap.

Slechts 25% van de huidige bomen is gepland voor verwijdering en het plan vereist dat ze worden vervangen door nieuwe, minder gevaarlijke bomen.

Khun Sonthaya legde de media uit dat de gewone zee-amandelbomen gewoon zachthout zijn dat groeit als onkruid.  Ze zijn niet uniek of zeer gewaardeerd.

Het zachte hout breekt echter gemakkelijk bij harde wind of storm.  Het vallende hout en fruit vormen een constant gevaar voor strandverkopers en gebruikers, aldus Sonthaya.

De bomen zullen worden vervangen door harder hout dat evenveel, zo niet meer, schaduw biedt, zei hij.

Niets van dit alles zou nieuws moeten zijn voor de inwoners van Pattaya, zo vervolgde Khun Sonthaya.  Het project is in de maak sinds 2019 en is gedetailleerd beschreven in openbare hoorzittingen.  

De huidige critici hadden in de jaren voordat het werk begon ruimschoots de gelegenheid om bezwaar te maken.

Ik rij nog maar een rondje door de stad om te kijken naar voedseldonaties plaatsvinden, want bij het schrijven van dit stukje in deze moeilijke tijden, begint mijn maag toch wel te knorren en dan niet alleen van de honger.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!