Ambtenaren maken zich vooralsnog geen zorgen dat Thailand nog altijd op de Amerikaanse watchlist (van op te volgen) valuta staat

~GELD REGEERT DE WERELD~
(Als je maar over genoeg geld beschikt kun je alles naar je hand zetten)

BANGKOK:- Thailand staat nog steeds op de ‘Monitoring List’ van de Amerikaanse schatkist van de landen waarvan de valutahandelpraktijken in de gaten moeten worden gehouden. Hoewel, de Thaise functionarissen zeggen dat ze zich geen zorgen maken.  

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, publiceert twee keer per jaar een deviezenrapport waarin onder meer vermeende valutamanipulatoren worden gelabeld en verdachte handelspartnerlanden worden gemarkeerd die in het oog moeten worden gehouden.  

De Bank van Thailand maakte daarop bekend dat de blijvende aanwezigheid op de Amerikaanse lijst van te monitoren valuta geen bedreiging vormt voor het Thaise bedrijfsleven of het vermogen van de regering om een beleid te voeren die de financiële stabiliteit bevordert.  Ze benadrukken dat Thailand nog nooit de wisselkoers heeft gebruikt om door hun valuta  een ​​concurrentievoordeel of een oneerlijk handelsvoordeel te krijgen ten opzichte van andere landen.  

In dit meest recente rapport worden elf landen genoemd die nader toezicht rechtvaardigen: China, Duitsland, India, Ierland, Italië, Japan, Maleisië, Mexico, Singapore, Zuid-Korea en Thailand.  Mexico en Ierland zijn de 2 nieuwkomers, die niet in het vorige rapport van december 2020 vermeld zijn. 

In hetzelfde rapport beschuldigt het Amerikaanse ministerie van Financiën Zwitserland, Taiwan en Vietnam van het manipuleren van hun valuta.  Ze verklaarden gisteren dat deze drie landen de drempels van de Amerikaanse handelswetten van 2015 hadden overschreden, maar dat ze hen nog niet officieel als valutamanipulatoren bestempelden.  De drempels van de overeenkomst van 2015 omvatten, ofwel een mondiaal overschot op de lopende rekening of een interventie in vreemde valuta van meer dan 2% van het bbp, en een handelsoverschot met de VS van meer dan 20 miljard dollar.

Het markeren van Taiwan, Vietnam en Zwitserland is niet voldoende om hen het label van manipulator toe te kennen, dit vanwege een wet uit 1988 die een bewijs vereist van de manipulatie om de tussenkomsten op de handelsbalans te stoppen of daarmee een ​​handelsvoordeel te behalen.  

De VS is al in gesprek met Vietnam en Zwitserland en zullen ook een “versterkte betrokkenheid” aangaan met Taiwan.  Het niet opwaarderen naar de titel  van manipulator verlicht zo de druk op Zwitserland en Vietnam, die beiden dit label ontvingen in het laatste rapport van de Trump-administratie.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Draemy Vroman
Bron: Yahoo Finance en Live Mint  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!