Afzet Thaise kokosnoten loopt in China door corona terug

THAILAND:- Geurige kokosnoten staan op de lijst van beschermde producten in Thailand. Vergeleken met de veel verkochte Sweetwater kokosnoot, heeft de geurige kokosnoot rijkere, meer geurige kokosmelk en meer kokoswater. Kokosnoten hebben ongeveer 22-26 dagen nodig om te rijpen. Het aanbodseizoen duurt het hele jaar. Het klimaat in Thailand is uitermate geschikt voor de teelt van kokosnoten. De jaarlijkse opbrengst is enorm en de kwaliteit van het product is uitstekend, zodat Thaise kokosnoten een voordeel hebben op de internationale markt.

De piekperiode van het kokosseizoen staat voor de deur en de oogst is overvloedig, maar de pandemische regelgeving zorgt voor logistieke obstakels. Douane-inspecties zorgen voor aanzienlijke vertragingen, wat een uitdaging is voor importeurs. Jason is de woordvoerder van Baotong Science and Technology, een gespecialiseerde importeur van geurige kokosnoten uit Thailand. Hij sprak onlangs over de omstandigheden op de importmarkt.

“Het grootste probleem op dit moment is het effect van de coronamaatregelen op de binnenlandse markten. De groothandelsmarkt voor fruit uit Huizhan en de groothandelsmarkt voor fruit uit Haiguangxing zijn nu al dagenlang tijdelijk gesloten. We hadden geen gelegenheid om de producten die we op de markten hadden weg te halen. Hoewel de inwoners online kunnen bestellen is er vaak een tekort en lopen de leveringen vertraging op. Dit zet de levering en opslag van producten onder grote druk,” aldus Jason.

Kokosnoten uit Thailand komen meestal via zeevracht aan. 
“De verladingsomstandigheden zijn veel verbeterd in vergelijking met enkele maanden geleden, maar het is nog steeds moeilijk om vrachtruimte te reserveren. Daarom zorgen we ervoor dat we ruim van tevoren reserveren. Op het hoogtepunt van de scheepvaartcrisis enkele maanden geleden bedroegen de transportkosten van een enkele container ongeveer € 6.659, maar nu bedragen de transportkosten voor een container die van Thailand naar Shanghai wordt verladen ongeveer € 3.763. Wij verwachten echter dat de transportkosten nog enigszins zullen stijgen ten gevolge van de coronamaatregelen en achterstand in de zeehavens. De prijs is nog steeds enkele malen hoger dan voor de uitbraak van Covid-19,” zei Jason.

De piekperiode van de Thaise geurende kokosnoten staat op het punt te beginnen. Gevraagd naar de toekomstige markttrends, antwoordt Jason: “We verwachten dat het weer in de tweede helft van april en daarna veel warmer zal worden. Dat zal de productbeweging van kokosnoten stimuleren en de prijs opdrijven. Maar alles hangt af van de maatregelen die op dat moment van kracht zullen zijn.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie
Bron: AGF.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!