Activisten plannen protesten in héél Bangkok

BANGKOK:- De Thaise autoriteiten hebben de veiligheid in de hoofdstad verscherpt in afwachting van de verwachte protesten wanneer het Grondwettelijk Hof later vandaag zijn beslissing over de toekomst van premier Prayut Chan-o-cha aankondigt.  De rechtbank zal beslissen of de grondwettelijk verplichte termijn van acht jaar van generaal Prayut is verstreken.  Generaal Prayut kwam in 2014 door een staatsgreep aan de macht.

De Anti-regeringsactivisten zijn van plan om demonstraties te houden in Bangkok wanneer het Grondwettelijk Hof vandaag rond 15.00 uur uitspraak doet over de ambtstermijn van generaal Prayut.

De organisatoren hebben demonstraties aangekondigd op de kruispunten Pathumwan en Ratchaprasong die respectievelijk om 14.00 uur en 17.00 uur beginnen.  Activisten zullen zich naar verluidt ook verzamelen voor het gebouw van het Grondwettelijk Hof en op de campus van de Thammasat Universiteit in Tha Pra Chan.

Andere mogelijke locaties zijn Asoke Junction, Democracy Monument, Democratic Party Headquarters, Government House, Lumphini Park, National Assembly en Victory Monument, en in de buurt van bekende openbare pleinen, overheidsgebouwen en straten.

Aanhangers van generaal Prayut zullen naar verwachting tegenprotesten houden in de hele stad.

De autoriteiten zullen waarschijnlijk de veiligheid bij het Grondwettelijk Hof en alle genoemde locaties verhogen.  De demonstranten kunnen wegen blokkeren en/of langs wegen marcheren, waardoor het lokale verkeer vertraging oploopt.  Botsingen tussen tegengestelde groepen activisten of tussen politie en demonstranten zijn mogelijk, vooral wanneer activisten veiligheidsbarrières proberen te omzeilen, en massale arrestaties kunnen plaatsvinden.

Veiligheidstroepen zijn ingezet en zullen uitkijken naar elke actie die in strijd is met de majesteitsschennis, die beledigingen van de monarchie verbiedt.

De toeristen worden ten zeerste aangeraden de protesten koste wat kost te vermijden vanwege het potentieel voor geweld en het risico op arrestatie.  Plan mogelijke verstoringen van het lokale vervoer in.

De protesten van 2020 begonnen op universiteiten, maar werden tot stilstand gebracht door de COVID-19-pandemie.  De protesten begonnen met demonstraties tegen de regering, maar escaleerden tot ongekende oproepen tot hervorming van de monarchie.  Na massale protesten in oktober werd in Bangkok de noodtoestand uitgeroepen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Thaiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!