PATTAYA:- Er wordt veel gepraat over de onlangs ingevoerde belastingregels in het “land van melk en honing”, en de meningen hierover zijn even divers. Het is niet lang geleden dat ik hier enige publiciteit aan heb gewijd, waarop ik een stortvloed aan commentaar ontving.
Gelukkig begint de situatie nu langzaam te veranderen, waardoor de ongeveer 250.000 gepensioneerden en langdurige verblijvers die niet werken, beginnen te beseffen dat Olleke Bolleke er niet ver naast zat.
Hoewel er nog steeds medelanders zijn die strijden om hun gelijk, hoop ik dat hun “omstreden” standpunten uiteindelijk worden bevestigd.
Een goed zichtbare groep zijn de aanhangers van “NOOIT VAN MIJN LEVEN”. Zij zijn van mening dat ze niet naar Thailand zijn gekomen om hun gepensioneerde inkomen te delen met de Thaise Belastingdienst (TRD). Ze willen niets ondernemen totdat de belastingambtenaren voor hun deur staan. Ook twijfelen ze eraan of de TRD voldoende middelen heeft om iedereen te controleren, wat optimistisch lijkt gezien de voortdurende digitalisering van gegevens en de impact van kunstmatige intelligentie.
Een tweede groep, vaak beter geïnformeerd, zijn de aanhangers van “HET IS ALLEMAAL OPGEBLAZEN“. Zij bekijken de details en stellen dat bescheiden inkomens zich beter niet met deze kwestie kunnen bemoeien. Ze beweren dat er geen wezenlijke veranderingen in de wet zijn en dat buitenlandse “experts” in Thailand de situatie onterecht hebben opgeblazen om gepensioneerden en anderen aan te sporen zich aan te sluiten en hun geld uit te geven. Buitenlanders zouden geen juridisch advies moeten geven, aangezien dat verboden is onder de wetgeving voor buitenlandse arbeid. Het probleem met deze geruststellende benadering is dat Thaise advocaten en belastingadviseurs zelf verdeeld zijn over het onderwerp. Belastingzaken zijn vaak interpreteerbaar.
Daarnaast zijn er critici van het “VERDRAG VAN DUBBELBELASTING“. Zij wijzen op deze verdragen als algemene vrijstellingen voor buitenlandse staatsburgers uit 61 landen, waardoor zij geen verdere rapportage hoeven te doen bij het overmaken van geld naar Thailand. Een andere uitleg is dat deze complexe verdragen geen automatische vrijstellingen bieden, maar dat voorzichtigheid geboden is bij het indienen van een inkomstenbelastingformulier.
Een vierde groep, de “RUSTIG AAN” supporters, stelt voor om een belastingidentificatienummer (TIN) aan te vragen bij het lokale belastingkantoor zonder een belastingaangifte in te dienen. Op deze manier komen ze de belastingautoriteiten tegemoet voor het geval er later een audit komt. Het is niet illegaal om een TIN te hebben zonder aangifte, maar je bevestigt wel aan de TRD dat je voor dat jaar niets te melden hebt. Sommigen geloven echter dat registratie zonder noodzaak je in het officiële vizier brengt.
Een vijfde groep, de aanhangers van “VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN“, pleit voor het indienen van een belastingformulier, tenzij je zeker weet dat je geen belastingverplichtingen hebt uit buitenlands inkomen in dat specifieke jaar. Voorstanders van deze aanpak waarschuwen dat nietsdoen je later kan blootstellen aan een audit, met mogelijke boetes of zelfs deportatie als je in het verleden een fout hebt gemaakt. Critici wijzen erop dat theoretische regels in Thailand vaak genegeerd worden. Veel Thaise staatsburgers vullen bijvoorbeeld geen belastingformulier in, ongeacht de bron van hun inkomen. Voor buitenlanders is de TRD een schrikbeeld, maar voor de gemiddelde Thai is dat niet het geval. Luister naar de locals.
Olleke Bolleke is onder geen beding in staat om belastingadvies aan medelanders te geven. Het is waarschijnlijk dat er in maart 2025, de laatste maand om belastingformulieren in te dienen voor het jaar 2024, een piek zal zijn in TRD-registraties door paniekerige buitenlanders.
De aankondigingen van de TRD die in de komende weken worden gedaan, zullen deze hele discussie op zijn kop zetten. Ondertussen is het altijd een optie om met een Thaise belastingadvocaat te overleggen over je persoonlijke situatie; velen bieden gratis consultaties aan, zoals af en toe op onze nieuwssite wordt vermeld.
Misschien is de kwestie van inkomstenbelasting vergelijkbaar met de verlengingen van het Destination Thailand Visa: de regels zijn afhankelijk van de interpretatie van de ambtenaar die jouw specifieke zaak behandelt. Zoals Colin de Jong altijd zei:
TIT of This Is Thailand!
Olleke Bolleke in Pattaya
Nou er is in ieder geval een expert minder actief.
Van de zotte dat een toetsenbordridder vanuit Nederland zich voordoet alsof hij de Thaise wetten, artikels, regels en verdragen uit zijn hoofd kent.
En dan vervolgens een advies gaat geven dat iedereen zich maar even moet gaan registreren voor een tin nummer, terwijl er nog helemaal niks officieel is.
Enkel wat geruchten die door buitenlanders worden aangewakkerd.
Vroeg of laat moet je dit of dat bewijzen blabla.
Alle tickets en paspoorten bewaren blabla.
Vervolgens rennen de deugende followers meteen naar de Thai belastingdienst waar ze zelf niet eens weten waar het over gaat.
Heer Hilterman, Belastingaangifte is al decennia verplicht. Het is wel officieel:
1. Tot en met belastingjaar 2023 hoefde je geen belastingaangifte te doen als je in het begin van een jaar je gehele leefgeld dat jaar overmaakte. Dan werd het beschouwd als spaargeld en niet als inkomen.
2. Echter, die mensen die in de loop van het jaar (t/m belastingjaar 2023) regelmatig hun dan ontvangen inkomen overmaakten, waren al WEL verplicht aangifte te doen (als het meer dan 120.000 baht is).
Met ingang van belastingjaar 2024 geldt de uitzondering onder punt 1 niet meer. Dus nu moet OOK die groep aangifte doen.
Er zijn vele aftrekposten: als vrijgezel van 65 of ouder heb je in totaal 350.000 baht die niet belast wordt. De volgende 150.000 baht kent een belasting percentage van 0%.
Dus over de eerste 500.000 betaal je niets.
Tot zover is het allemaal duidelijk en vrij simpel. Hoeveel je moet betalen, daarvoor heeft expert Erik Kuipers onlangs op thailandblog aanwijzingen gegeven hoe dit te berekenen.
Maak je meer over dan 500.000, dan bereken je volgens de percentages van de Thaise Belastingdienst de theoretisch te betalen belasting. Stel dat het totaal 700.000 baht is, dan is de belasting 12.500 baht. (Want alleen de 200.000 boven de 500.000 wordt belast: 5% over 150.000 en 10% over 50.000.)
|Stel dat die 700.000 bestaat uit AOW 500.000 baht en pensioen 200.000.
Vervolgens moet de belastingambtenaar mee laten wegen dat AOW in NL belast wordt.
Met de AOW (belast in NL) + pensioen (niet belast in NL) wordt een factor bepaald: AOW die overgemaakt is, gedeeld door totaalbedrag dat overgemaakt is.
In dit voorbeeld is dit 500.000 gedeeld door 700.000 = 0.714.
Die 0,714 vermenigvuldig je met de betaalde belasting 12.500 = 8929.
Dat is de vermindering die je krijgt.
Dus betaal je 12.500 – 8929 = 3571 baht aan belasting.
Ik heb hiervoor een excel sheet gemaakt (met dank aan Erik Kuipers) , waarin ik mijn AOW en pensioen invul (hetgeen ik overgemaakt heb), vervolgens rolt er na 1 druk op de knop mijn te betalen belasting uit. Erik, ik hoop dat het klopt…
Bedankt voor je exel sheet.
Fijn dat jij zelf aangifte gaat doen in Thailand en hier vraagt of je berekening klopt.
Graag even een link waar in bevestigd wordt dat het officeel is dat iedereen aangifte moet doen, het mag ook een link zijn in de Thaise taal.
Oja, graag geen link naar een website waar buitenlanders iets beweren maar graag een link van een officiële instantie.
Bedankt voor de medewerking.
Voila, de website vd belastingdienst !
https://www.rd.go.th/fileadmin/user_upload/lorkhor/newspr/2024/FOREIGNERS_PAY_TAX2024.pdf
Bovenaan staat: >= 180 dagen verblijf, dan belastingplichtig.
Onderaan staat: Foreigners must include income from sources within Thailand
and outside Thailand in Personal Income Tax Return (P.N.D.90 or
P.N.D.91)
Taxable income shall be an aggregate amount of Thai-sourced
income earned during the tax year and foreign-sourced income
remitted to Thailand during the tax year.
If foreign-sourced income is remitted partially, the taxable
amount shall be apportioned accordingly.
Ben benieuwd of (en hoe) je deze informatie gaat bestrijden.
Heer Hilterman, Wat is een deugend persoon? Noem svp een aantal kenmerken.
Ik neem aaan dat als dhr Hilterman niet reaeert, dat er sprake is van “wie zwijgt stem toe”
https://www.rd.go.th/english/6045.html
De laatst vermelde ‘official update’ wat betreft Personal Income Tax op de belasting site is van 23/11/2020.
Beste Jos, de link die ik gaf is van 2024. Waarom kom jij dan met een link uit 2020?
Hartelijk dank.
Die website had ik al eerder gezien.
Er staat nergens dat iedereen belastingplichtig is, wel diegene met een INKOMEN.
Dat is toch niet iedereen?
En wat noemt men inkomen inkomen?
Een huis? spaartegoed? erfenis? een gift?
Laat ze nou maar rennen Hilterman.
Het zit in hun bloed 🙂
Nou Dirk, wat zit er in jouw bloed? Kop in het zand steken? Belasting ontduiken? Negeren van onderstaande 2 zaken?
Welk van beide is misschien op jou van toepassing?
1. Je brengt meer binnen aan INKOMEN dan wat belastingvrij is en doet geen aangifte: risico: belastingdienst mag alsnog heffen tot 5 jaar terug + boete + extra heffing over het bedrag dat je hebt ontdoken.
2. Je hebt geen inkomen maar leeft van je spaargeld. Dan heb je waarsschijnlijk 800.000 baht op een rekening (tbv jaarverlenging) op een Thaise bank staan, tegen iets meer dan 2% rente (dat kan op bepaalde spaarrekeningen), en vang je ruim 16.000 baht rente. De bank houdt 15% belasting in, maar aangezien de rente tot 20.000 baht vrijgesteld is, kun je die 15% bij je aangifte terug krijgen. Omdat je van je spaargeld leeft, hoef je geen belasting te betalen (maar moet je in principe wel aangifte doen als het >120.000 baht), maar heb je wel recht op teruggave van die 15% rente (2400 baht). Dit mag over 5 jaren, dus 12.000 baht.
Dus toch maar ‘deugen’ en naar de belastingdienst ‘rennen’? Hoewel ik mij ook kan voorstellen dat die 12.000 baht niet de moeite waard is om daar een dag voor op te offeren.
Ik ken iemand die geen inkomen heeft maar leeft van zijn spaargeld (forts bedrag op Thaise bank) en die ik adviseerde om de rente terug te vragen. Hij ‘rende’ naar de belastingdienst, hoefde geen belasting te betalen maar kreeg ruim 300.000 baht terug (over 5 jaren).
Excuus: als je >120.000 spaargeld binnenbrengt is het geen inkomen, dus geen plicht tot aangifte
Hr Hilterman, Dat SCHRIJF ik toch ook, en daar gaat het artikel ook over: INKOMEN !
IEDEREEN die inkomen binnenbrengt (>120.000 baht) moet aangifte doen.
Verhuuropbrengsten van huis in NL worden belast in NL. Erfenis is geen inkomen (erfenissen zijn in Thailand tot 10 miljoen baht belastingvrij), evenals giften (beide 20 miljoen indien familie).
Je realiseert je dat je foute informatie verstrekt hebt en probeert dat te verdoezelen/je ‘gelijk’ te halen door over te gaan naar zaken die geen belastingaangifte vereisen.
Maar het onderwerp van disucssie is inkomen.
https://www.rd.go.th/english/65308.html
En Personal Income Tax formulieren van 2023. Nog niets van 2024.
Beste Olleke Bolleke,
Op 28 Januari 2025 zal ik een presentatie geven over de belastbaarheid van foreign sourced income in Thailand. De venue is Say Cheese in Hua Hin. Daarna zal ik de presentatie op 30 January in de Nederlandse Ambassade geven. Aanmelden via NVT Bangkok.