PATTAYA:- Thailand staat bekend om zijn ontwikkelde infrastructuur en jarenlange ervaring in de autoproductie, daarom komen steeds meer Chinese fabrikanten naar het land, om het als een knooppunt voor de gehele Zuidoost-Aziatische markt te gebruiken.
De vrijhandelsovereenkomst tussen China en de ASEAN-landen en de krachtige steun van de Thaise regering aan de industrie zouden in de nabije toekomst kunnen zorgen voor grotere volumes Chinese ‘Made in Thailand’-automerken in de regio en misschien zelfs daarbuiten.
Chinese auto’s van Thaise makelij
Tot nu toe vallen vooral BYD, MG en Neta op in het dagelijkse verkeer, en hun aantal lijkt elke dag toe te nemen. Maar ook andere merken of bedrijven die in het Westen nog relatief onbekend zijn, zoals Changan en GWM, zijn met Ora en Haval in opkomst.
Terwijl tot juli 2024 alleen MG in Thailand produceerde, produceert de eerste BYD-fabriek voor elektrische auto’s sinds juli 2024 ook in Rayong. Een investering van ongeveer 500 miljoen dollar, die banen zal creëren voor ongeveer 10.000 werknemers met een jaarlijkse productiecapaciteit van ongeveer 150.000 voertuigen.
Als handelsconflicten tussen China en het Westen verder escaleren, als de Chinezen deze auto’s naar Europa willen exporteren, kan het labeltje ‘Made in Thailand’ een groot voordeel zijn.
Naast Thailand richt China zich in Zuidoost-Azië vooral op zakendoen met Maleisië, Vietnam, Indonesië en de Filipijnen. Deze strategie zal waarschijnlijk werken, aangezien de handel tussen de betrokken landen de komende jaren waarschijnlijk snel en sterk zal groeien, vooral in Zuidoost-Azië dankzij de Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP-overeenkomst), die in 2020 van kracht werd, met aanzienlijk dalende douanebeperkingen.
Helaas moeten er, waar winnaars zijn, ook verliezers zijn als het om marktaandelen gaat. Tot nu toe waren Japanse leveranciers als Honda en Toyota de onbetwiste toppers op de bovengenoemde markten, met marktaandelen van 80 procent en meer. Dit zal waarschijnlijk snel veranderen, waarbij Olleke Bolleke benieuwd is, wat de reactie van deze grote bedrijven op de nieuwe uitdaging uit China zal zijn.
Olleke Bolleke in Pattaya