PATTAYA:-Op sociale media gonsde het van de afbeeldingen die door de facebook pagina ‘Sritanya Land of Smiles’, worden gedeeld waarop een zegen-ceremonie voor een amulet in de vorm van een nijlpaard dat bekend staat als het ‘Hippo Amulet’.
Bij de ceremonie zaten monniken rond een nijlpaardbeeld in een wenkende houding, vergezeld van het onderschrift: “Help ons, Meester!”
Een ander bericht toonde een soortgelijke ceremonie waarbij het nijlpaardbeeld in plastic werd ingesloten, met een bericht over het eren van een leraar, en werd ingecheckt in het Anan Buraparam Centrum in het tambon Huai Yai.
Dit leidde tot veel online commentaar, waarbij velen zich afvroegen: “Hebben we dit punt bereikt?”
Bovendien vroegen lokale monniken dat het “Hippo Fortune Amulet” gezegend zou worden met heilige inscripties en materialen, nadat deze betaald is en dat deze in een keurig doosje wordt verpakt.
Na de opschudding op de sociale media bezochten verslaggevers het Anan Buraparam Centrum en spraken met Ajarn Wivek, de monnik die betrokken was bij de zegeningsceremonie.
Hij legde uit dat de maker van het amulet eerder een populair “Doraemon”-beeld had ontworpen, wat aanleiding gaf tot een collectief idee om het schattige “Hippo Fortune Amulet” te creëren, dat doet denken aan de wenkende kat van Japan, met de toegevoegde betekenis van het nijlpaard, gekoppeld aan Moo Deng van dierentuin Khao Kheow in Chonburi.
Als reactie op deze controversiële actie stuurde het Boeddhistische Bureau formele brieven naar de provinciale en lokale autoriteiten, die werden doorgegeven aan de tempel.
Met betrekking tot de kritiek op de nijlpaardzegen bevestigde de monnik dat de ceremonie geen verband hield met de religieuze praktijken van de tempel. In plaats daarvan maakte het deel uit van een ereceremonie voor leraren, waarbij studenten replica’s van nijlpaardamulet uitdeelden aan de aanwezigen. Ajarn Wivek benadrukte dat deze praktijk binnen de traditionele kunst van geestenpoppen valt, die vele vormen kan aannemen, inclusief afbeeldingen van dieren, om bescherming te bieden en fortuin te brengen.
De monnik vertelde dat het als een geschenk voor de parochianen die de verdienste-evenementen bijwoonden bedoeld was waarbij hij verduidelijkte dat dit streven geen commercialisering van het boeddhisme was, maar eerder een liefdadigheidsdaad ten behoeve van de gemeenschap.
Ik ben zo benieuwd wat u als lezer van Olleke Bolleke in Thailand van deze aardige geste vindt?
#moodeng is ook een crypto-currency $MooDeng. De tijdige instapper heeft nu een fortuin voor de rest van het leven