BANGKOK:- De Thaise commissie van het huis van afgevaardigden bereidt zich voor op de invoering van een baanbrekende wet die lijfstraffen, en met name lijfstraffen, landelijk zou verbieden.
Deze voorgestelde wet symboliseert een paradigmaverschuiving in de opvoeding van kinderen in het land en zou Thailand kunnen positioneren als het tweede ASEAN-land dat dergelijke disciplinaire maatregelen verbiedt.
Khun Weeraphat Khantha, de woordvoerder van de relevante wetgevende commissie, kondigde deze progressieve stap aan. Het huidige wettelijke kader staat ouders en voogden al 89 jaar toe kinderen te disciplineren met behulp van verschillende fysieke middelen, maar dit krijgt steeds meer kritiek.
Het nieuwe wetsontwerp heeft tot doel deze verouderde regelgeving te herzien, rekening houdend met moderne opvattingen over kinderwelzijn en discipline. Een recente studie van het Thaise ministerie van sociale ontwikkeling en menselijke veiligheid legt extra nadruk op het wetgevingsinitiatief.
Uit deze studie, gebaseerd op gegevens van UNICEF, blijkt dat in 2022 maar liefst 38,6% van de kinderen tussen 1 en 14 jaar fysiek werd gestraft door hun ouders.
Dergelijke cijfers benadrukken de urgentie van de voorgestelde wetswijziging en de positieve impact die deze zou kunnen hebben op de kinderwelzijns- en opvoedingspraktijken. De commissie benadrukt dat de beoogde verandering bedoeld is om positieve en geweldloze opvoedingsmethoden te bevorderen.
Indien deze goedgekeurd wordt goedgekeurd, zou Thailand onderdeel worden van een progressieve mondiale beweging en het 68e land ter wereld worden dat een verbod op lijfstraffen invoert.
De aanstaande indiening van deze wet bij het Thaise parlement wordt gezien als een keerpunt voor de kinderrechten in het land en bevestigt opnieuw de inzet voor veilige en beschermende omgevingen voor toekomstige generaties.