NEDERLAND/BELGIË:- Twee keer per jaar verzetten we de klok. In het voorjaar een uur vooruit, in het najaar een uur achteruit. Wanneer gaat de wintertijd precies in? Waarom gaat de klok eigenlijk een uur achteruit? Maar wat levert het ons op?
Wanneer schakelen we over?
Komende nacht, in die van zaterdag 26 op zondag 27 oktober, schakelen we over van zomertijd naar wintertijd. Dat is eigenlijk de standaardtijd, want de wintertijd is de ‘echte’ tijd. De wintertijd loopt tot zondag 30 maart 2025. Dan schakelen we weer over op de zomertijd. Voorlopig lijkt hierin geen verandering te komen.
Wat houdt het in?
Om 3 uur ’s ochtends wordt de klok 60 minuten teruggedraaid en wordt het dus 2 uur. Dat betekent één uur extra slaap. De overschakeling naar de wintertijd heeft geen impact op het merendeel van de werknemers, behalve voor diegenen die op het ogenblik van de omschakeling in ploegen werken. Zij zullen tijdens de nacht van de omschakeling één uur langer moeten presteren.
Waarom schakelen we over?
De zomer- en wintertijd worden in Nederland en België sinds 1977 toegepast. De belangrijkste reden was om energie te besparen: dankzij de zomertijd kunnen mensen ’s avonds langer van het daglicht profiteren en is er geen elektrisch licht nodig. Tegenstanders wijzen echter op de verstoring van het bioritme.