PATTAYA:- Deskundigen hebben de Thais gewaarschuwd om op hun hoede te zijn met betrekking tot de nieuwe mpox-soort, voor het geval de huidige uitbraak uitgroeit tot een regelrechte wereldwijde pandemie.
Dr. Yong Poovorawan, een klinisch viroloog aan de medische faculteit van de Chulalongkorn Universiteit, schreef in een Facebook-bericht dat de Clade 1b-subvariant, kan worden overgedragen via ademhalingsdruppeltjes, een bijzonder risico met zich meebrengt.
Hij zei dat Clade 1b, die zich in de republiek Congo heeft verspreid, agressiever was dan de Clade 2-soort die eerder in Thailand werd aangetroffen. Volgens hem werd Clade 1b aangetroffen bij zowel kinderen als volwassenen, mannen en vrouwen, in het Centraal-Afrikaanse land, waarbij de meeste dodelijke slachtoffers onder kinderen werden gerapporteerd.
Hij zei dat Clade 1 wordt overgedragen via nauw fysiek contact en ademhalingsdruppeltjes, waardoor het gemakkelijker wordt verspreid dan Clade 2, die wordt overgedragen via nauw fysiek contact.
Hij legde uit dat zowel Clade 1 als Clade 2 en hun subclades kinderen en volwassenen kunnen infecteren, ongeacht geslacht. Dr. Yong zei echter dat 98% van de Clade 2b-gevallen bij mannen werd aangetroffen, vooral onder homoseksuelen.
Ondertussen heeft het departement van ziektebestrijding, afgekort het DDC, gisteren een verklaring afgegeven over de ziektesituatie na het 100ste gemelde Clade 2b-geval in Thailand.
DDC zei dat de afdeling ziekenhuizen en aanverwante sectoren de opdracht had gegeven strikte toezichtmaatregelen te nemen bij het werken in gebieden die vatbaar zouden kunnen zijn voor pokkenuitbraken.
Het gaf ook opdracht aan alle internationale ziektecontrolecontroleposten op luchthavens en internationale havens, vooral op Don Muang Airport, Suvarnabhumi Airport en Laem Chabang Port, om passagiers die uit Afrika aankomen te screenen.
Volgens de verklaring zal het departement van medische wetenschappen er ook voor zorgen dat de laboratorium- en medische voorraden voldoende zijn in geval van een uitbraak.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs een ‘noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang’ (PHEIC) uitgeroepen nadat er veel mpox-gevallen waren aangetroffen in verschillende Afrikaanse landen, zoals DR Congo, Burundi, Kenia, Rwanda en Oeganda.
Volgens DDC werden tussen 2022 en 2024 bij 14.520 patiënten wereldwijd de klasse 1b-subvariant mpox gediagnosticeerd, met 456 doden.