PATTAYA:- Voorstanders van cannabis zijn gisteren in Bangkok een hongerstaking begonnen te midden van protesten tegen de geplande decriminalisering van cannabis door de regering. Deze radicale maatregel is bedoeld om de Thaise regering ervan te overtuigen hun eisen serieus te nemen.
Dit komt in het licht van de controversiële aankondiging van het Kantoor van de Narcotics Control Board, het ONCB, om delen van de cannabisplant vanaf 1 januari 2025 opnieuw te classificeren als verdovend middel.
Khun Mana Siriphitthayawat, de plv. secretaris-generaal van het ONCB, bevestigde dat het bureau eind deze maand zal beslissen over de recriminalisering van cannabis. Als het voorstel wordt aangenomen, zal de minister van Volksgezondheid de betreffende regelgeving publiceren in de Koninklijke Staatscourant, zodat deze op 1 januari 2025 in werking kan treden. Deze stap geeft operators een overgangsperiode om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving en de benodigde vergunningen aan te vragen.
Onder de nieuwe regelgeving zou het bezit, de import en de verkoop van marihuana en hasj verboden zijn zonder een passende vergunning van het ministerie van Volksgezondheid. Cannabisproducten met een laag gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC), zoals schors, bladeren, wortels, vezels en stengels, vallen echter niet onder dit criminalisering-regime.
Khun Boonthida Somchai, woordvoerder van de Bhumjathai-partij, had scherpe kritiek op deze plannen. Ze herinnerde zich dat cannabis pas twee jaar geleden werd gedecriminaliseerd en dat er sindsdien aanzienlijk in de sector is geïnvesteerd. Ze vreest dat deze onverwachte ommekeer het vertrouwen van investeerders kan doen wankelen
Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de actiegroep ‘Writing Thai Cannabis’ Future’, die afgelopen maandag (8 juli 2024) een sit-down demonstratie begon voor het regeringsgebouw en nu haar protest intensiveert met een hongerstaking. De groepsleiders, Prasitchai Nunual en Akaradet Chakchinda, eisen dat de regering de tijd neemt om alle relevante informatie te beoordelen en openbare hoorzittingen te houden over de voordelen van cannabis voordat er verstrekkende beslissingen worden genomen.
Activisten vrezen dat de herintroductie van cannabis als verdovend middel zou kunnen leiden tot een monopolie dat alleen bepaalde mensen en bedrijven ten goede komt. Ze beweren dat cannabis gecontroleerd kan worden via reguliere wetten, zonder toevlucht te nemen tot de Narcoticawet.
Dit debat benadrukt de diepe verdeeldheid in de Thaise politiek en samenleving als het gaat om de regulering van cannabis. Terwijl sommigen zich richten op de medische voordelen en vertrouwen op strikte regelgeving, roepen anderen op tot een liberalere aanpak waarbij ook rekening wordt gehouden met het economische potentieel. De uitkomst van dit geschil valt nog te bezien.
Olleke Bolleke in Pattaya