UPDATE | Oud-premier Thaksin Shinawatra van Thailand aangeklaagd wegens majesteitsschennis: riskeert tot 15 jaar cel

BANGKOK:- Het openbaar ministerie in Thailand wil oud-premier Thaksin Shinawatra (74) voor de rechter brengen wegens majesteitsschennis. Dat heeft een woordvoerder van de procureur-generaal bekendgemaakt.

De zaak draait rond uitspraken die Shinawatra negen jaar geleden deed in een interview in Zuid-Korea. De voormalige premier moet op 18 juni voor de rechtbank verschijnen.

De wet over majesteitsschennis in Thailand wordt beschouwd als een van de strengste ter wereld, met straffen van drie tot vijftien jaar opsluiting. Volgens mensenrechtenorganisaties wordt de wetgeving echter misbruikt om politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen.

De miljardair Shinawatra was van 2001 tot 2006 aan de macht in Thailand, maar werd verdreven na een staatsgreep. Hij bleef vijftien jaar weg uit het land om te ontkomen aan vervolging voor corruptie. Volgens hem was die immers politiek gemotiveerd. In 2023 keerde hij terug.

Hij kreeg koninklijke gratie: zijn celstraf werd teruggebracht van acht jaar naar een jaar. Uiteindelijk moest Shinawatra maar zes maanden in gevangenschap blijven, grotendeels in een ziekenhuis in Bangkok wegens zijn gezondheidstoestand en leeftijd. In februari kwam hij vrij.

Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: สื่อไทย

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!