De confrontatie van voetgangers met straatstalletjes is in Bangkok nog lang niet ten einde

BANGKOK:- Het eeuwenoude verhaal van de drukke straten van Bangkok versus de iconische straatstalletjes gaat onverstoord verder, waarbij de Bangkok Metropolitan Administration, afgekort het BMA, voorop loopt bij een nieuwe regelgeving om het al tien jaar durende probleem van straatstalletjes op voetgangerspaden op te lossen.

Een inwoner van de wijk Udom Suk in Bangkok klaagde over haar dagelijkse strijd als voetganger, in navolging van de frustraties van velen, het lopen over het trottoir is een hindernisbaan, die in het leger niet zou misstaan, in plaats daarvan loop ik op de weg.” De vrouw zuchtte en wees naar de alomtegenwoordige kraampjes op de trottoirs.

Toch is er te midden van de chaos een sprankeltje hoop. De voorgestelde regelgeving van de BMA streeft naar een evenwicht tussen het behoud van het levensonderhoud van straatverkopers en het terugwinnen van ruimte voor voetgangers. Volgens het ontwerp moeten verkopers zich registreren, met strikte inkomensdrempels die hulp garanderen aan mensen die het echt nodig hebben.

Niet iedereen is echter akkoord met het plan. Khun Yada Pornpetrumpa, vertegenwoordiger van de Khaosan Street Stall Club, uit zijn bezorgdheid over het inkomensplafond, uit angst dat dit onheil zou kunnen betekenen voor verkopers in lucratieve gebieden. Toch staat er voor leveranciers als Noi veel op het spel. Ze droomt ervan zich terug te trekken in haar geboortestad maar de drukke straten van Bangkok zijn nu eenmaal haar levensader.

Vice-gouverneur van Bangkok, Jakkapan Phiewngam, verzekert dat de inspanningen van de BMA geen doodsteek zijn voor verkopers. In plaats daarvan bieden ze een kans op samenleven, waarbij aangewezen gebieden en onderhandelde huurprijzen de overgang vergemakkelijken, zo las ik in Thai PBS World.

Vanaf de inauguratie van ventercentra tot de nauwgezette inspectie van potentiële locaties marcheert de BMA vooruit, niet afgeschrikt door uitdagingen. Zoals Jakkapan beweert, is de missie om straatstalletjes te reguleren van cruciaal belang voor de infrastructuur en hygiëne van de stad.

Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Tha PBS world

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!