HUA HIN:- Het recente incident op het Yamu-strand in Phuket heeft mensen in Hua Hin ertoe aangezet om opnieuw oproepen te doen voor de sloop van een lange rij restaurants en gebouwen die zich op het hoofdstrand bevinden.
Gisteren plaatste de Facebook-pagina van Prachuap News foto’s van een rij van tientallen restaurants en andere optrekjes op een deel van het strand van Hua Hin. De bouwwerken liggen zo diep in het strand dat er geen ruimte is voor mensen om te lopen, terwijl sommige gebouwen zelfs tot wel 20 meter de zee ingaan. Eén restaurant heeft een groot platform gebouwd met plaats voor meer dan 40 tafels boven de zee.
Op de pagina stond dat de situatie in Hua Hin veel ernstiger was dan op Yamu Beach in Phuket, maar toch hebben het districtshoofd en de gemeente Hua Hin tot nu toe niets gedaan om het publieke belang te beschermen.
De pagina voegde eraan toe dat het Maritiem Departement, dat verantwoordelijk is voor het toezicht op het Thaise zeegebied, nooit heeft aangekondigd wanneer deze platforms boven de zee zullen worden verwijderd.
De strijd om de openbare ruimte in Hua Hin werd aangewakkerd door een incident op Yamu Beach, Phuket, toen een Zwitserse expat eind vorige maand een Thaise vrouwelijke arts schopte terwijl ze op de trappen van zijn luxe villa naar de ondergaande zon zat te kijken.
De Facebook-pagina wees er ook op dat Prachuap Khiri Khan weliswaar een provinciaal anticorruptiebureau had, net als Phuket, maar dat het niet interesseerde waarom het districtshoofd en de gemeente Hua Hin geen actie ondername om het publieke belang te beschermen.
De lange rij restaurants en villa’s loopt van de rand van Resdamri Road, van de vispier van Hua Hin tot aan het Taptim-geestenheiligdom.
Nadat het leger op 22 mei 2014 de regering had overgenomen, gaf generaal Prayut Chan-o-cha de Nationale Raad voor Vrede en Orde (NCPO) opdracht troepen te sturen om te proberen de openbare ruimte terug te winnen. De krakers weigerden echter overstag te gaan.
Als reactie op een NCPO-bevel beriep de gemeente Hua Hin zich op de Building Control Act van 1979 om de huurders te gelasten te verhuizen, maar zij gingen tegen het bevel in beroep bij de Centrale Administratieve Rechtbank.
Hoewel de rechtbank heeft geoordeeld dat de huurders moeten vertrekken omdat de gebouwen moeten worden gesloopt, zijn ze gebleven en betalen ze liever dagelijkse boetes.
Bovendien beweren bronnen dat veel van deze gebouwen eigendom zijn van familieleden van lokale politici.
Olleke Bolleke in Hua Hin
Bron: Thai PBS world