De geheimen van oude Thaise boomstamkisten in het noordwesten van Thailand

MAE HONG SON:- Velen zijn zich er niet van bewust dat de hooglanden van Noordwest-Thailand tientallen grotten herbergen, grotten die dienen als laatste rustplaatsen voor opmerkelijke menselijke begrafenissen die van 1000 tot 2300 jaar geleden dateren.

Deze begrafenissen bestaan ​​uit grote houten doodskisten, sommige enkele meters lang en vervaardigd uit een enkele boomstam, boven de vloer gemonteerd op houten palen, als weerspiegeling van een mysterieuze cultuur uit de ijzertijd die ooit bloeide in de provincie Mae Hong Son in het noorden van Thailand.

Archeologische vindplaats Tham Lot met belangrijke ontdekkingen

In een baanbrekend nieuw onderzoek hebben archeologen een genetisch profiel uitgevoerd van 33 oude skeletten, welke op vijf locaties ontdekt werden, wat licht werpt op het complexe genetische landschap van het vasteland van Zuidoost-Azië na het stenen tijdperk. De studie, onder leiding van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, traceerde niet alleen de voorouders van deze personen, maar onthulde ook de ingewikkelde genetische relaties binnen deze oude cultuur uit de ijzertijd.

Tham Phi Man, gelakte doodskisten”, een archeologische en culturele plek met houten doodskisten van meer dan tweeduizend jaar oud.

Uit het onderzoek bleek dat de genetische samenstelling van de oude skeletten is terug te voeren op boeren uit de Yangtze-riviervallei in Zuid-China en de lokale Hòabìnhiaanse jager-verzamelaarsverenigingen. Bovendien verdeelde het de afstamming van de boeren in twee groepen, de ene verbonden met de Yangtze-riviervallei en de andere met de Gele Rivier-vallei in China, waardoor het begrip van de genetische geschiedenis van de regio dieper werd.

Cultureel gezien blijft de betekenis van deze oude Thaise houten doodskisten gehuld in mysterie. De doodskisten, op ingewikkelde wijze vervaardigd uit enkele boomstammen, versierd met opvallend houtsnijwerk aan het hoofd- en voeteneinde, roepen intrigerende vragen op over hun doel.

De hoofdonderzoeker, Khun Wibhu Kutanan, benadrukte dat de gravures maatschappelijke overtuigingen, de status van de overledene of familie- en clanbegraafplaatsen kunnen weerspiegelen, wat bijdraagt ​​aan het raadsel rond deze oude begrafenissen, meldde IFL Science.

De bevindingen van het onderzoek brachten ook bewijsmateriaal aan het licht van grootschalige migratie en vermenging in Zuidoost-Azië meer dan 2000 jaar geleden, wat aangeeft dat niet alleen genetische informatie maar ook culturele praktijken werden uitgewisseld en doorgegeven. 

Deze onthulling komt overeen met de ontdekking van vergelijkbare tradities in het nabijgelegen Vietnam, waar meer dan 170 bootvormige doodskisten zijn opgegraven, wat wijst op een rijk tapijt van culturele onderlinge verbondenheid in de regio.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!