CHIANG MAI: De Thaise fabrikanten zijn onaangedaan door de toestroom van goedkope, in China gemaakte olifantenbroeken, ondanks een onlangs aangekondigd verbod op de import ervan. De laatste tijd is er bezorgdheid ontstaan over het feit dat olifantenbroeken van 30 baht uit China de lokale fabrikanten van het product ondermijnen, waarvan het patroon als handelsmerk is geregistreerd in het kader van de Thaise soft-power-campagne.
De fabrikanten in Thailand menen echter dat de goedkope Chinese versies een ander klantenbestand aanspreken en de de verkoop van hun originele broeken niet bedreigt.
De minister van handel en vice-premier, khun Phumtham Wechayachai heeft maandag de douane de opdracht gegeven om de Chinese import van olifantenbroeken te verbieden in afwachting van een onderzoek door het ministerie van Intellectuele Eigendom (DIP).
Chiang Mai heeft één van de grootste fabrieken van olifantenbroeken van het land, geëxploiteerd door Chinrada Garments en met honderden werknemers in het district Doi Saket.
De directeur van Chinrada, Khun Kingkarn Samorn zei dat de kwestie van de in China gemaakte olifantenbroeken die de Thaise markt overspoelen al enige tijd bekend is. Ze heeft echter geen negatieve gevolgen van de Chinese toestroom opgemerkt en zegt dat deze zelfs lokale kledingfabrikanten een impuls heeft gegeven.
De belangstelling van Thaise klanten voor lokaal geproduceerde olifantenbroeken is toegenomen sinds de stroom aan in China gemaakte versies, legde ze uit. De fabriek krijgt nu meer vragen en bestellingen, voegde ze eraan toe.
Chinrada maakt zich daarom geen zorgen over omdat het erop vertrouwt dat zijn producten verschillen van de Chinese versies. De in Thailand gemaakte broek is gemaakt van Thaise gesponnen stof en biedt comfort, soepelheid en een onderscheidende kwaliteit die al meer dan tien jaar behouden blijft, aldus Kingkarn.
Daarom zou ik graag oprechte en voortdurende steun van de regering zien om olifantenbroeken in Thailand te promoten. Dit zou positieve gevolgen kunnen hebben voor de economie van het land”, zei ze.
Olleke Bolleke in Noord-Thailand