Demonstraties in Thailand gaande, Thaksin Shinawatra hoort achter de tralies en niet in een luxe ziekenhuiskamer 

BANGKOK:- Gisteren hebben er zich honderden demonstranten bij het gouvernementsgebouw verzameld en eiste dat de veroordeelde voormalige premier Thaksin Shinawatra terug naar de gevangenis gestuurd zou worden, dit nadat hij blijkbaar meer dan vijf maanden in het politieziekenhuis in Bangkok had doorgebracht.

Thaksin keerde op 22 augustus terug naar Thailand om gevangenisstraffen uit te zitten die voortvloeien uit corruptie tijdens zijn ambtstermijn als premier. Hij werd echter dezelfde avond naar het politieziekenhuis gestuurd voor behandeling van bestaande gezondheidsproblemen.

Khun Pichit Chaimongkol, leider van het Network of Students and Citizens for Thailand’s Reform, dat de demonstratie organiseerde, zei dat zijn groep toestemming van de politie had gekregen om 30 dagen op de locatie te overnachten.

De groep verzamelt zich op de stoep buiten de Rajamangala Universiteit voor Technologie Phra Nakhon, gelegen op slechts een steenworp afstand van het gouvernementsgebouw aan de Phitsanulok Road in Bangkok.

Khun Pichit vertelde aan verslaggevers dat zijn groep niet zou aarzelen om Thaksins lange verblijf buiten de gevangenis onder de loep te nemen.

“Wij protesteren en roepen op om Thaksin terug te sturen naar de gevangenis. Ook eisen we onderzoek naar de staatsfunctionarissen die betrokken zijn bij het uit de gevangenis halen van Thaksin”, zei hij.

Het protest zou worden verlengd, voegde hij eraan toe, zonder een einddatum aan te bieden. Demonstranten zouden ook het Correctiesdepartement en het Ministerie van Justitie bezoeken om gevolg te geven aan petities die zijn ingediend over de behandeling van de voormalige premier, zei Pichit.

Ze waren ook van plan volgende week het bureau van de Ombudsman te bezoeken om de bewering van de Correctiesafdeling te bevestigen dat vertegenwoordigers van de dienst waren geweest om te controleren of Thaksin in het Police General Hospital verbleef.

Pichit sprak zijn vertrouwen uit dat de bijeenkomst een grote menigte zou trekken, en zei dat deelnemers aan provinciale bijeenkomsten die onlangs door zijn groep werden gehouden, hadden beloofd zich bij het protest in Bangkok aan te sluiten.

“We zullen hier nog lang blijven. Als de regering ons negeert, zul je zien wat er gebeurt”, zei hij.

Olleke Bolleke in Bangkok

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!