ENQUETE | Brengt de zaak Thaksin Shinawatra de regering van Thailand in gevaar?

BANGKOK:- Een recentelijke enquete van het nationaal instituut voor ontwikkelingsadministratie, afgekort het Nida Poll, werpt opmerkelijk licht op de publieke opinie over het verlengde verblijf van voormalig premier Thaksin Shinawatra in het politie ziekenhuis in Bangkok.

Uit het onderzoek, uitgevoerd van 15 tot 17 januari 2024 via telefonische interviews met 1.310 mensen uit verschillende demografische groepen, beroepen en inkomensgroepen, blijkt dat de meerderheid van de burgers ervan overtuigd is dat dit geen impact zal hebben op de stabiliteit van de regering. 

Wat betreft de controverse rond de lange ziekenhuisopname van Thaksin buiten de gevangenis zei 39,62 procent van de respondenten dat dit geen gevolgen zou hebben voor de regering. Daarentegen verwacht 15,42 procent ernstige negatieve gevolgen. Nog eens 21,98 procent verwacht gematigde negatieve gevolgen, terwijl 18,70 procent kleine gevolgen voorspelt. Een klein deel van de respondenten (4,28 procent) had geen antwoord of toonde geen interesse in de vraag.

In het onderzoek werd ook gekeken naar de meningen over de mogelijkheid van protesten tegen het besluit van het ministerie van Justitie om de ziekenhuisopname van Thaksin te verlengen en de mogelijke gevolgen daarvan. In deze context was 41,60 procent van de respondenten sceptisch over het feit dat er een conflict zou ontstaan ​​van een vergelijkbare omvang als eerdere politieke demonstraties. 

Nog eens 41,30 procent zei dat politieke botsingen mogelijk waren, maar niet op zo’n gewelddadige en dodelijke schaal als in het afgelopen decennium. Daarentegen verwachtte 11,15 procent dat de situatie zou escaleren tot een landelijke crisis, terwijl 5,95 procent geen antwoord had of ongeïnteresseerd was.

Olleke Bolleke in Bangkok

Tags:

Eén gedachte over “ENQUETE | Brengt de zaak Thaksin Shinawatra de regering van Thailand in gevaar?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!