Vissers in Noordoost-Thailand slaan een wrak van een Vietnam-gevechtsvliegtuig in de Mekong rivier aan de haak

NONG KHAI:- Thaise en Laotiaanse vissers ontdekten gisteren het wrak van een Vietnam-gevechtsvliegtuig in de Mekong-rivier bij de stad Nong Khai. Uit veiligheidsoverwegingen is de lokale bevolking de toegang tot de locatie ontzegd, vanwege de mogelijke aanwezigheid van explosieven in het wrak.

Een 40-jarige Thaise man, Khun Chonnathep Suriwong, deelde zijn verslag van het vinden van het wrak van het gevechtsvliegtuig gisteren, 23 januari, met de media en autoriteiten. Hij legde uit dat hij en zijn Laotiaanse vrienden in de Mekong aan het vissen waren toen hun net onder water verstrikt raakte. Bij nadere inspectie realiseerden ze zich dat het net verstrikt was geraakt in een vliegtuigpropeller.

Khun Chonnathep rapporteerde zijn ontdekking onmiddellijk aan het tambon hoofd, die op zijn beurt de relevante bergingsdiensten op de hoogte bracht voor een uitgebreid onderzoek.

Het vliegtuig werd ontdekt in de Baan Pak Mang-gemeenschap in het Tha Bor-district van de provincie Nong Khai.  Het vliegtuig wrak lag op een diepte van slechts 1 tot 1,2 meter als gevolg van het dalende waterpeil.

Medewerkers van de EOD en een reddingsteam hebben het vliegtuig onderzocht. De autoriteiten hebben enkele onderdelen van het vliegtuig verzameld, maar het volledig bergen van de romp staat gepland voor een later stadium. Uit voorzorg hebben is het de bewoners verboden om te vissen of het gebied te betreden, daarbij verwijzend naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven in het vliegtuig.

Volgens functionarissen zou het vliegtuig een Noord-Amerikaanse T-28 Trojan kunnen zijn die werd gebruikt in de oorlog in Vietnam.

Oude bewoners in het gebied geloven dat het vliegtuig 50 tot 60 jaar geleden werd gebruikt en dat de piloot een Laotiaan was. Ze vertelden aan de media over een tragisch ongeval dat destijds plaatsvond en zeiden dat het vliegtuigongeluk plaatsvond in het bijzijn van de familieleden van de piloot, en dat zijn vrouw op dat moment zwanger was.

De Laotiaanse piloot vloog langs zijn huis toen hij op reis was naar het noorden van het land. Hij verlaagde zijn hoogte, maar kon niet blijven zweven waardoor het vliegtuig in de rivier neerstortte.

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!