NAKHON RATCHASIMA:- Boeren in Korat wenden zich tot de teelt van kool vanwege hun korte levenscyclus, snelle oogst en aantrekkelijke rendementen. Deze verschuiving is ingegeven door een vertrek van traditionele gewassen zoals aardappelen en suikerriet. De boeren voelen zich aangetrokken tot de koolteelt omdat deze een snelle cashflow garandeert in vergelijking met andere gewassen die langer tijd nodig hebben om te rijpen en te verkopen.
In Ban Mai Somboon, een dorp in de provincie Nakhon Ratchasima, zijn de boeren overgestapt van landbouw met één gewas naar kortlevende gewassen zoals kool. Deze verschuiving werd gestimuleerd door succesvolle proeven en de nabijheid van lokale markten zoals de Don Kwaen-markt, die dient als inkoop- en distributiepunt voor landbouwproducten.
Deze verandering heeft ertoe geleid dat meer dan tien boeren in Ban Mai Somboon zijn overgestapt van de aardappel- en suikerrietteelt naar de koolteelt, terwijl nog eens tien andere kortlevende gewassen zijn geïntroduceerd. Deze verandering verbetert het inkomen en de levenskwaliteit van de lokale gemeenschap.
De ontdekking van een constante watervoorziening vanuit een boorgat leidde naar kortlevende gewassen zoals kool, die snel rijpen en een snel rendement garanderen. De nabijheid van lokale markten betekende ook lagere transportkosten.
Kool heeft ongeveer 60 dagen nodig om te rijpen, en gezien de huidige gunstige weersomstandigheden bloeit het gewas.
De prijs per kilogram varieert op de boerderij van 8 tot 10 baht, wat redelijk bevredigend is aangezien de kostprijs 6 tot 7 baht per kilogram bedraagt. In tijden van grote vraag kan de prijs oplopen tot 15 baht per kilogram. Vorig jaar wist boerin Phuangphen Chalomklang ruim 300.000 baht te verdienen met haar drie hectare grote koolboerderij.
Olleke Bolleke in Noordoost – Thailand