De uitbraak van melioïdose in Thailand eist tien levens, mensen opgeroepen tot voorzichtigheid

BANGKOK:- In Thailand doet zich momenteel een alarmerende uitbraak van melioïdose voor, ook wel bekend als de ziekte van Whitmore, die het leven heeft geëist van ongeveer tien boeren in Buriram, Nakhon Ratchasima en Songkhla.

De Thaise gezondheidsdienst waarschuwt de mensen voor de ziekte, veroorzaakt door de schimmel Burkholderia pseudomallei, die doorgaans voorkomt in vervuilde grond, water, rijstvelden en akkerbouwbedrijven.

Het hoofd van het 9e gezondheidskantoor,Dr. Taweesak Wisanuyothin, maakte bekend dat dit jaar 582 gevallen van de ziekte zijn geïdentificeerd in vier lagere noordoostelijke provincies onder de jurisdictie van het bureau. Tot deze provincies behoren Buriram met 336 gevallen, Nakhon Ratchasima met 93, Surin met 106 en Chaiyaphum met 47. Tragisch genoeg bezweken zes personen, vier uit Buriram en twee uit Nakhon Ratchasima, aan de ziekte.

Dr. Taweesak merkte op dat onder de geïnfecteerden 53,78% boeren waren, 25,88% werknemers en 6,87% kinderen. De meerderheid van de patiënten was minstens 65 jaar oud, terwijl anderen in de leeftijdscategorieën 55 tot 64 en 45 tot 54 vielen.

De gezondheidsdienst verklaarde dat melioïdose zich kan verspreiden naar zowel mensen als dieren door direct contact met een besmette bron.

Dr. Taweesak legde uit dat mensen de ziekte kunnen oplopen door vervuilde grond en water aan te raken of in te nemen, of zelfs door de schimmel in te ademen. Symptomen, waaronder hoge koorts, abcessen en luchtweginfecties, kunnen één tot 21 dagen na blootstelling optreden, afhankelijk van de antilichaamniveaus in het lichaam.

Dr. Taweesak dringt er bij mensen, op aan voorzichtig te zijn en niet door water of modder te waden. Hij raadde aan laarzen en plastic schoenbeschermers te dragen en alleen volledig gesteriliseerd water te consumeren.

Hij benadrukte het belang van onmiddellijke medische hulp als zich plotselinge symptomen voordoen en stelde voor om de CDC-hotline op 1422 te bellen voor aanvullende informatie.

Olleke Bolleke in Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!