BANGKOK:- Thaise politiek De heersende Thaise elite zet alles op alles om te voorkomen dat Pita Limjaroenrat, de winnaar van de verkiezingen, de kans krijgt om zijn plannen uit te voeren. Onderwijl leidt Voormalig premier van Thailand Thaksin Shinawatra de tweede partij van het land, de Pheu Thai, vanuit het buitenland. Zijn partij lijkt nu de macht te verkiezen boven democratische hervormingen.
De Thaise politiek is in een impasse beland, en dat was precies de bedoeling van de junta en de conservatieve elite. Na de overweldigende verkiezingsoverwinning in mei is aan het gebeuren waar Move Forward-leider Pita Limjaroenrat (42) en zijn aanhang bang voor waren: de heersende elite – het leger en koningsgezinde rijke Thai – zet alles op alles om hervormingen te dwarsbomen.
Move Forward had een pro-democratische coalitie weten te vormen met de populistische Pheu Thai Partij (letterlijk: Voor de Thai), die tweede was geworden bij de verkiezingen. Maar Pheu Thai heeft die coalitie verbroken. Critici zeggen dat voor die partij een machtspositie belangrijker is dan democratische principes.
Limjaroenrat heeft steeds gezegd dat hij één groot doel heeft: de vicieuze cirkel van opstanden en staatsgrepen doorbreken en Thailand hervormen tot een functionerende democratie. Als symbool voor die veranderingen wil hij ook de majesteitsschenniswet aanpassen. Van oudsher zijn de macht van het leger en die van het koningshuis nauw met elkaar verweven.
De majesteitsschenniswet is door generaal Prayut Chan-ocha, die in 2014 de macht greep en sindsdien het land heeft geleid, gebruikt om iedereen met kritiek op de macht van de koning, en daarmee op de militaire top, op te pakken. Verdachten kunnen veroordeeld worden tot 15 jaar cel.
Ook andere hervormingen die Limjaroenrat nastreeft zijn bedoeld om bestaande machtsstructuren af te breken. Zo wil hij het leger drastisch inkrimpen, monopolies ontmantelen en de overheid decentraliseren om op die manier publieke voorzieningen in de regio’s beter te regelen.
De pro-democratische coalitie die Limjaroenrat na de verkiezingen wist te smeden, steunde op een ruime meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Maar in 2019 heeft de junta via een wetswijziging bepaald dat een regering alleen gevormd kan worden door een premier die mede is verkozen door de senatoren. En die zijn benoemd door de junta.
Limjaroenrat begon een campagne om senatoren te overtuigen van het belang van hervormingen. Hij leek aanvankelijk een deel van de elite aan zijn kant te krijgen, maar al snel spraken senatoren schande over zijn gebrek aan koningsgezindheid.
Daardoor verloor hij de premiersstemming. In de hoop dat de pro-democratische coalitie toch zou kunnen gaan regeren, deed de Move Forward-voorman een stap terug. Zijn bedoeling was dat bij de tweede stemronde Srettha Thavisin, leider van coalitiepartner Pheu Thai, zich als premierskandidaat kon presenteren. Maar de tweede stemronde is al twee keer uitgesteld.
Klik HIER om verder te lezen
Voor de zo veelstemaal word geen rekening gehouden met de wensen van de Thaise bevolking ,en pleegt de pui Thai partij verraad aan zijn kiezers .
Dat zal hen in de toekomst zwaar worden aangerekend ,het is niet omdat men hervormingen wenst door te voeren tegen de koning moet zijn ,het een heeft niets te maken met het ander.
Alleen de rijken zijn bang maar eens zal het toch gebeuren