Het Thaise ministerie van Volksgezondheid plant tandheelkundige ziekenhuizen in elke provincie om de toegang tot zorg te verbeteren

THAILAND:- In een poging om het gebrek aan adequate mondgezondheidsvoorzieningen aan te pakken, heeft het Thaise Ministerie van Volksgezondheid een plan onthuld om een ​​tandheelkundig ziekenhuis te vestigen in elk van de 77 provincies van het land. 

Dr. Opas Kankawinpong, de secretaris van het bovengenoemde ministerie, onderstreepte tijdens een seminar de dringende behoefte aan meer dekking voor tandheelkundige zorg, waarbij hij benadrukte dat met het huidige aantal tandartsen een adequate tandheelkundige zorgverlening aan de 70 miljoen inwoners van het land een verre doelstelling blijft.

“We moeten ervoor zorgen dat onze burgers minstens 140 miljoen keer per jaar toegang hebben tot tandheelkundige diensten, aangezien iedereen twee keer per jaar een tandarts moet raadplegen. Helaas kan onze bestaande tandheelkundige infrastructuur op dit moment slechts 10 miljoen bezoeken per jaar aan – slechts 7,1% van de totale behoefte.”

Dr. Kankawinpong drukte de vastberadenheid van het ministerie uit om uitgebreide gezondheidszorg voor Thaise burgers te bereiken, waaronder een robuuste mondgezondheid. Hij benadrukte de noodzaak van een aanzienlijke toename van zowel het aantal praktiserende tandartsen als tandheelkundige instellingen om de toegang van de burgers tot hoognodige behandelingen te verbeteren, zo meldde Bangkok Post.

“Het totale aantal tandartsen dat momenteel werkzaam is in staatsziekenhuizen ligt rond de 6.000. Elk jaar behalen ongeveer 800 studenten een bachelordiploma in tandheelkunde, maar het zorgwekkende feit is dat slechts een kwart van hen ervoor kiest om in door de staat gerunde instellingen te werken.

Het ministerie heeft zich een ambitieus doel gesteld om binnen tien jaar 100 miljoen tandheelkundige gezondheidssessies te beheren. Zoals de zaken er nu voorstaan, zou het een halve eeuw duren om dit doel te bereiken, tenzij er belangrijke veranderingen worden aangebracht, waaronder de oprichting van meer tandheelkundige ziekenhuizen.

Tegen het einde van het jaar wil het ministerie 39 tandheelkundige afdelingen binnen staatsziekenhuizen opwaarderen tot de status van tandheelkundige ziekenhuizen. Dit omvat gerespecteerde instellingen zoals het Buddhachinaraj-ziekenhuis in Phitsanulok, het Lam Luk Ka-ziekenhuis in Pathum Thani en het Than To-ziekenhuis in Yala. 

Dr. Kankawinpong zei het volgende: “Ons doel is om ervoor te zorgen dat elke provincie volgend jaar een tandheelkundig ziekenhuis heeft”. Er zijn essentiële samenwerkingen aan de gang met het Budget Bureau en het National Health Security Office voor het bekrachtigen van de vereiste financiën om landelijke tandheelkundige ziekenhuizen te bouwen.

Naast het voorzien in de tandheelkundige behoeften van de bevolking, zullen deze nieuwe faciliteiten ook de weg vrijmaken voor carrièremogelijkheden voor tandartsen die dergelijke gespecialiseerde ziekenhuizen willen leiden.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!