SISAKET:-De directeur van het Sisaket-ziekenhuis heeft een commissie ingesteld die onderzoek moet doen naar beschuldigingen dat patiëntendossiers zijn gewist, wat heeft geleid tot het crashen van het volledige ziekenhuisinformatiesysteem (HIS).
Naar verluidt maakte deze sabotage deel uit van een roekeloze poging om back-upsoftware te verkopen voor 3 miljoen baht. Als dit waar blijkt te zijn, betekent dit een alarmerende mate van corruptie binnen het ziekenhuis, wat leidt tot verder onderzoek en disciplinaire maatregelen.
Volgens een bericht op de populaire Facebook-pagina “อยากดังเดี๋ยวจัดให้ รีเทริน์” , beschuldigde een vermeende insider een overheidsfunctionaris van het opzettelijk verwijderen van belangrijke patiëntinformatie in de database van het ziekenhuis, waardoor het ZIS-systeem is gecrasht .
Als gevolg hiervan kon het ziekenhuis geen medische behandeling bieden, waardoor patiënten linea recta naar huis werden gestuurd.
Met de vermeende tweede poging van de saboteur om oudere gegevens te lekken en transacties te voorkomen, zou het ziekenhuis ongeveer 50 miljoen baht aan gederfde inkomsten hebben geleden. Uitgelekte chats van een bezorgde klokkenluider suggereerden dat de saboteur onder bescherming stond van hoger ziekenhuispersoneel, wat verdere vragen opriep en een onmiddellijk onderzoek vereiste.
Talrijke patiënten werden ter plaatse gecontroleerd aan wie service werd geweigerd, wat de beweringen van de klokkenluider bevestigde. De directeur van het Sisaket-ziekenhuis, dr. Chonlavit Laothong was op het moment van de melding niet onmiddellijk beschikbaar omdat hij niet op kantoor was. Bij verder contact bevestigde hij echter de waarheid van de gebeurtenissen, maar zei dat hij opdracht had gegeven tot een snel onderzoek naar de kwestie, zo las uw nieuwsbeer in het Thaise KhaoSod.
De klokkenluider beweert dat hij de informatie heeft vrijgegeven vanwege zorgen over patiënten die vanuit verre provincies naar het Sisaket-ziekenhuis reizen voor behandeling. Er wordt beweerd dat de persoon die verantwoordelijk is voor het incident de datacrash gebruikte als verkoopargument voor back-upsoftware ter waarde van 3 miljoen baht. Volgens de beschuldigingen is de software verkocht aan het getroffen ziekenhuis om de problemen op te lossen die de saboteur zelf had veroorzaakt.
De senior ziekenhuisbestuurders waren op de hoogte van het aanhoudende probleem en hadden een intern onderzoek ingesteld bij de vermoedelijke verantwoordelijke persoon. Volgens het rapport zou deze persoon echter in het ziekenhuis zijn blijven werken. Het aanzienlijke verlies voor de staat, bijna 50 miljoen baht, samen met mogelijke strafrechtelijke en civielrechtelijke aansprakelijkheid onderstreept de urgentie van de kwestie.
Olleke Bolleke in de Isaan
Bron: KhaoSod.com