BANGKOK:- Tweeënhalve maand na de parlementsverkiezingen in Thailand is de voor vrijdag geplande stemming over de toekomstige regeringsleider opnieuw uitgesteld. Reden: Het constitutionele hof wil onderzoeken of verkiezingswinnaar Pita Limjaroenrat van de progressieve Move Forward Party (MFP) in theorie voor een tweede keer kandidaat mag zijn.
Bij een eerste stemming medio juli faalde de 42-jarige hoopvolle van de democratische beweging. Een meerderheid van de parlementariërs belette hem een week later opnieuw kandidaat te zijn voor de verkiezing van de premier.
De rechtbank wil uiterlijk 16 augustus beslissen of dit legaal was, zo blijkt donderdag uit een verklaring. Pas dan zou er een nieuwe stemming moeten komen, zo kondigde parlementsvoorzitter Wan Muhamad Noor Matha aan.
Khun Pita zou echter geen kans meer moeten hebben om aan de slag te gaan nadat zijn belangrijkste bondgenoot, de partij Pheu Thai, woensdag afstand van hem had gedaan. De partij wil met behulp van gevestigde partijen een nieuwe alliantie vormen.
Dit geldt ook voor de Phalang Pracharat-partij, die de vertrekkende premier Prayut Chan-o-cha en zijn militaire junta steunt. Prayut kwam aan de macht na een staatsgreep in 2014. Het besluit van Pheu Thai leidde tot boze protesten van pita-aanhangers in Bangkok.
De belangrijkste reden voor het mislukken van Pita en zijn partij is hun plan om de extreem strenge majesteitsschenniswet te wijzigen. Tot nu toe werd het controversiële artikel 112 als onaantastbaar beschouwd. Veel conservatieve parlementsleden waren vanwege de hervormingsplannen fel gekant tegen een regering waarin de MFP betrokken is. De Pheu Thai partij wil het artikel ongewijzigd laten als het aan de macht komt.
De partij wilt nu de 60-jarige vastgoedmiljonair Srettha Thavisin voordragen als topkandidaat voor de post van premier. De partij wordt beschouwd als pro-democratisch en werd tweede bij de algemene verkiezingen van 14 mei. Het heeft 141 zetels in het 500 leden tellende parlement, Move Forward heeft er 151.
Na de verkiezingen vormde Pita een alliantie van acht partijen. Hoewel hij daarmee een stabiele meerderheid heeft in de Tweede Kamer, werd hij niet tot regeringsleider gekozen – want in het koninkrijk stemmen naast 500 gekozen parlementsleden ook 250 door het leger benoemde conservatieve senatoren op de premier. Dat had het leger bepaald na hun staatsgreep
Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Posttoday
Thailand op zijn top ,een bende achterlijke potentaten niet te geloven in 2023 ,en dat zal Thailand moeten lijden met een lange ij .
Daar komt niets goed van