BANGKOK:- In een besluit dat op maandag (24 juli 2023) werd aangekondigd, zei de Ombudsman dat de weigering van het parlement om Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward Partij (MFP), opnieuw voor te dragen als kandidaat voor het premierschap, ongrondwettelijk is. Als gevolg hiervan heeft de Ombudsman besloten de zaak voor te leggen aan het Grondwettelijk Hof.
Bovendien heeft de Ombudsman ermee ingestemd de rechtbank te vragen de selectieprocedure voor de premier op te schorten in afwachting van een besluit over de herbenoeming van Pita. Deze maatregel is bedoeld om mogelijke onherstelbare schade te voorkomen die zou kunnen ontstaan als het selectieproces ondanks het controversiële besluit doorgaat.
De spoedvergadering van de Ombudsman was bijeengeroepen om een verzoekschrift te bespreken dat was ingediend door twee academici. Deze petitie bekritiseert het besluit van het Parlement van 19 juli 2023 om de herbenoeming van de partijleider van Move Forward als kandidaat-premier af te wijzen en roept op tot een herziening van deze zaak door het Grondwettelijk Hof.
De indieners, Pornchai Theppanya, een onafhankelijke academicus, en Boonsong Chalethorn, een docent aan de Rangsit Universiteit, voeren aan dat het besluit van het Parlement in strijd is met artikel 41 van het Reglement van het Parlement en daarmee de rechten en vrijheden schendt die zijn vastgelegd in de Grondwet. Volgens hen wordt de verkiezing van de premier echter geregeld door de artikelen 159 en 272 van de Grondwet en niet beperkt door artikel 41 van het Reglement. Daarom moet de herbenoeming van Pita Limjaroenrat aan het parlement worden voorgelegd.
De twee wetenschappers pleiten ook voor opschorting van het selectieproces voor de functie van premier totdat het constitutionele hof zich hierover heeft uitgesproken. Het parlement heeft voor deze donderdag (27 juli 2023) al weer een gezamenlijke zitting van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gepland om de premier te kiezen.
Tegelijkertijd brachten 115 docenten van 19 universiteiten vandaag een gezamenlijke verklaring uit waarin ze het besluit van het parlement verwerpen. Ze beweren dat de grondwet voorrang heeft op parlementair artikel 41 en dat daarom de regels van het Handvest moeten worden toegepast bij het kiezen van de premier. De ondertekenaars eisen ook dat het besluit van het Parlement wordt vernietigd.
Olleke Bolleke in Thailand
Hopelijk goed nieuws voor Pita.