De provincie Chiang Rai van Thailand begint controversiële repatriëring van 126 Birmese kinderen

CHIANG RAI:- Gisteren is de politie in Chiang Rai begonnen met de repatriëring van 126 Birmese kinderen die geen officiële registratiedocumenten hebben. Deze kinderen, tussen zeven en zestien jaar oud, waren leerlingen op een school in Ang Thong en werden met vier bussen vervoerd met plannen om ze over te brengen naar vijf aparte opvangcentra voordat ze teruggestuurd worden naar hun thuisland. 

Deze actie heeft kritiek gekregen omdat het in strijd is met de principes van de Wet op de kinderbescherming en jongeren blootstelt aan de potentiële gevaren van een oorlogsgebied.

De kinderen werden vergezeld door vertegenwoordigers van het ministerie van Sociale Ontwikkeling en Menselijke veiligheid, evenals door luitenant Thitawat Suriyachai, een officier in digitale misdaadonderzoeken. 

Er werd opgemerkt dat deze kinderen, die de Thaise nationaliteit niet hadden, naar een school in de provincie Ang Thong gingen. Uit onderzoek van het bureau Commissie Basisonderwijs in Ang Thong naar deze ongewoon grote groep bleek echter dat deze kinderen uit Myanmar waren gehaald om te studeren. 

Bijgevolg werden er aanklachten ingediend tegen de schooldirecteur en werden er pogingen ondernomen om deze kinderen terug te sturen naar hun thuisland, waardoor ze abrupt van hun opleiding werden geplukt, zo meldde de Thaise krant KhaoSod.

Khun Tuenchai Deeted, een voormalig lid van de provinciale raad van Chiang Rai, noemde de sluiting van kleine scholen door het ministerie van Onderwijs als oorzaak van dit probleem. Kleinere scholen voelen zich onder druk gezet om leerlingen van elders aan te trekken om de operationele aantallen op peil te houden. Ze merkte echter op dat kinderen uit buurlanden vanwege aanhoudende conflicten in hun thuisland naar Thailand komen voor veiliger levensomstandigheden.

Khun Santipong Moonfuang, beheerder van de Stichting voor de Status van Staatlozen, pleitte ervoor dat deze kinderen beschermd moeten worden op grond van het Kinderrechtenverdrag en de Wet op de Kinderbescherming. Ze mogen geen aanklachten of gedwongen repatriëring krijgen, gezien de onveilige omstandigheden van waaruit ze mogelijk zijn gemigreerd. Hij zei dat deze kwesties onder de aandacht zijn gebracht van de Nationale Mensenrechtencommissie en er bij de relevante instanties op aandringen snel te handelen.

Khun Sripapha Phetchmeesri, een docent aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Chulalongkorn Universiteit, heeft erop gewezen dat het uitzetten van deze kinderen uit het land in strijd is met de principes uiteengezet in de Wet op de kinderbescherming en het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de Rechten van het Kind, waarvan Thailand is een staatspartij. Ze benadrukte ook het recht van deze kinderen op onderwijs en riep op tot het waarborgen van hun rechten ondanks hun nationaliteit en wettelijke status.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!