CHONBURI:- Een Thaise vrouw en haar man hebben klacht tegen een ziekenhuis in Chonburi ingediend nadat een arts de vingers en tenen van de vrouw had geamputeerd tijdens haar bezoek aan het ziekenhuis wegens ernstige diarree. Dit incident, dat plaatsvond op 12 april, heeft tot controverse en speculatie geleid, waarbij sommige Thais suggereerden dat de amputatie werd uitgevoerd om haar leven te redden.
De echtgenoot, Khun Chai, vertelde deze week zijn schrijnende ervaring van zijn vrouw met Channel 3. Volgens Chai kreeg zijn 30-jarige vrouw ernstige diarree, waardoor de 42-jarige haar met spoed naar een plaatselijk ziekenhuis bracht. Vanwege haar kritiek lage bloeddruk werd ze echter onmiddellijk opgenomen op de eerste hulp.
Bij aankomst liet de behandeld arts, aan khun Chai weten dat zijn vrouw aan nierfalen leed en dialyse nodig had. Om door te gaan met de noodzakelijke procedures, kreeg Chai een toestemmingsformulier voorgelegd waarin toestemming werd gevraagd voor een duplex echografie van de halsslagader. Khun Chai vertrouwde op de expertise van de dokter en ondertekende het document, ondanks de bezorgdheid van zijn vrouw over een operatie.
Tot Chai’s verbazing ontdekte hij later echter dat de operatie die bij zijn vrouw was uitgevoerd een blindedarmoperatie was, een procedure die niets te maken had met haar oorspronkelijke toestand. Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis van 12 tot 20 april merkte Chai op dat zijn vrouw geen dokter aan haar bed zag of ook maar iets hoorde, aangezien het de Songkran feest in volle gang was, waarin de meeste dokters hun besognes buiten het ziekenhuis hadden.
Naarmate de tijd verstreek, merkte Chai een zorgwekkende verandering op in de toestand van zijn vrouw. Haar vingers en tenen werden donker en leken levenloos. Bovendien leek ze tijdens gesprekken niet verbonden en reageerde ze niet. Pas op 24 april ondervroeg de dokter Chai en zijn vrouw over eventuele eerdere infecties. Vervolgens werd onthuld dat ze sepsis had ontwikkeld, een ernstige bloedinfectie, die leidde tot een verlaagd zuurstofgehalte en het daaropvolgende donker worden van haar ledematen.
In een drastische maatregel om haar leven te redden, hadden doktoren geen andere keus dan de aangetaste vingers en tenen te amputeren. Als gevolg hiervan verloor ze verschillende vingers aan haar linkerhand, haar hele rechterhand en al haar tenen. Op 26 april werd ze uit het ziekenhuis ontslagen.
Het echtpaar sprak hun verbijstering uit en vroeg zich af waarom ernstige diarree tot zulke extreme maatregelen kon leiden. Chai beweerde dat zijn vrouw altijd in goede gezondheid was geweest en zonder noemenswaardige zorgen jaarlijkse controles onderging. Ze vonden het moeilijk te begrijpen hoe alleen diarree tot zulke verwoestende gevolgen kon leiden.
Als reactie daarop deelden sommige Thais hun eigen ervaringen met ernstige diarree en erkenden ze de mogelijkheid van amputatie in kritieke gevallen. Sommigen suggereerden zelfs dat de vrouw het geluk had haar leven te hebben gered, zij het met een handicap.
Om het probleem aan te pakken, ging een arts naar sociale media om licht op de situatie te werpen en verklaarde …
“Ik vermoed dat de vrouw een hypovolemische shock heeft gehad, waardoor haar bloeddruk daalde. Om te voorkomen dat ze zou sterven, diende de dokter Levophed toe, een medicijn dat wordt gebruikt om de bloeddruk te verhogen. Helaas is een van de bijwerkingen van dit medicijn een verminderde bloedcirculatie naar de vingers en tenen. Gezien de omstandigheden was het echter een noodzakelijke maatregel.”
Channel 3 nam contact op met het ziekenhuis om hun mening hierover te horen. Het ziekenhuis erkende de ernst van de situatie en sprak de intentie uit om binnenkort een bijeenkomst te houden om de geuite zorgen weg te nemen.
Olleke Bolleke in Oost-Thailand