Thailand organiseert omstreden overleg om vreedzame oplossing te vinden voor crisis in Myanmar

BANGKOK:- Thailand organiseert vandaag ‘informele’ gesprekken tussen de militaire junta in Myanmar en de buurlanden in een poging om een vreedzame oplossing te vinden voor de crisis die het land beleeft sinds de staatsgreep van 2021.

De bijeenkomst zal “informeel” zijn en bedoeld om bij te dragen aan “een vreedzame oplossing voor de situatie in Myanmar”, stelt het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie sturen Laos, India, China, Brunei en Vietnam vertegenwoordigers “van hoog niveau”. Myanmar zelf en Cambodja hebben bevestigd dat hun minister van Buitenlandse Zaken zal afreizen naar Thailand.

Thailand, wiens premier zelf via een coup aan de macht kwam, stuurt al een tijd aan op betere banden met Myanmar. In de brief waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken de gesprekken voorstelde, luidde dat “het tijd is voor ASEAN om de dialoog met Myanmar opnieuw aan te knopen op het niveau van de leiders”.

ASEAN is een regionale organisatie van tien Zuidoost-Aziatische landen. Myanmar is lid, maar de militaire leiders van het land worden al twee jaar niet meer uitgenodigd voor bijeenkomsten op hoog niveau omdat ze geen gesprekken willen starten met de afgezette regering die geleid werd door de gevangen gehouden Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

ASEAN probeerde tot dusver vergeefs een eigen vredesplan door te duwen. De lidstaten zitten ook niet op dezelfde golflengte wanneer het over de Myanmarese junta gaat. Zo hebben Maleisië en Singapore al aangekondigd dat ze niet willen deelnemen aan het overleg in Thailand. China en India zijn geen leden, maar worden als regionale grootmachten vaak uitgenodigd.

Ook het kamp van Aung San Suu Kyi is ontstemd over de poging om de militaire junta te hand te reiken. “Een illegitieme junta uitnodigen voor dit overleg gaat niet bijdragen tot een oplossing van de politieke crisis in Myanmar”, stelt de regering van nationale eenheid (NUG), een oppositiegroep gesticht door vroegere parlementsleden van de partij van Aung San Suu Kyi.

Het leger greep de macht in Myanmar tijdens een coup in februari 2021, zette de regering van Aung San Suu Kyi aan de dijk en lanceerde een genadeloze repressie die duizenden mensen het leven kostte. Sindsdien is het land verscheurd door dodelijke confrontaties tussen het leger en opposanten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Redactie 
Bron: demorgen.be

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!