Vijf leuke maar bovenal belangrijke weetjes over de Bangkok Yellow Line 

BANGKOK:- Uw nieuwsbeer werd door lezer Jeroen Madurogeattendeerd dat de MRT Yellow Line-monorail in Bangkok deze maand gratis proefritten aan het publiek aanbiedt. Een deskundige in dit speciale vervoer heeft vijf interessante feiten over de lijn onthuld.

In een Facebook-bericht somde de voormalige plv. gouverneur van Bangkok, Khun Samart Ratchapolsitte, de volgende vijf feiten op over de 30,4 kilometer lange monoraillijn die van Lat Phrao naar Samrong loopt:

Deze 5 belangrijke feiten heb ik hieronder voor u vertaald.

1. Waarom monorail?
“Het gebruik van een monorail in plaats van een zware elektrische trein is ongeveer 40% goedkoper en helpt het land geld te besparen”, zo schreef Khun Samart.

In de post legde hij uit dat een “monorail” een elektrisch treinsysteem is dat slechts één rail of spoor gebruikt, waarbij de trein wordt ondersteund of eraan hangt. De eerste methode is de meest populaire.

Een monorail vervoert minder passagiers dan zware elektrische treinen die worden gebruikt in de BTS- en MRT-routes, en is gekozen om de Lat Phrao-Samrong-afstand te overbruggen omdat de gebieden niet zo dichtbevolkt zijn, zei Samart.

2. Hoeveel soorten elektrische treinen rijden er in Bangkok?
Er rijden drie soorten elektrische treinen in de Thaise hoofdstad, namelijk:

• Zware elektrische treinen rijden in vijf trajecten: de BTS Licht- en Donkergroene Lijnen, de MRT Blauwe en Paarse Lijnen, de SRT Licht- en Donkerrode Lijnen en de Airport Link.

• APM (Automated People Mover): De APM is alleen beschikbaar in de Gold Line en is een onbemande trein met rubberen wielen die over een betonnen vloer rijdt met een stalen regen in het midden die de trein leidt.

• Monorailtreinen: beschikbaar in de gele lijn en de nog te openen roze lijn. Net als de APM hebben monorailtreinen ook geen machinist nodig en hebben ze rubberen wielen die op één spoor rijden. Het is ideaal voor smalle of hellende routes en vereist een kleinere structuur om te ondersteunen. Omdat het minder passagiers vervoert, worden monorails vaak gebruikt als transportmiddel om passagiers naar hoofdlijnen te vervoeren.

3. Wie beheert de gele lijn?
Het Bangkok Mass Transit System (BTSC) en zijn partners wonnen de concessie om de gele lijn te exploiteren tegen een biedprijs van 22,08 miljard baht. Het versloeg de enige andere bieder, Bangkok Expressway and Metro (BEM), met een enorm bedrag. BEM had 157,72 miljard baht voorgesteld.

BTSC zal de gele lijn 30 jaar exploiteren.

Samart legde uit dat de voorgestelde prijs wordt berekend op basis van het budget dat de exploitant vraagt ​​van de Mass Rapid Transport Authority (MRTA) minus de inkomsten die het zal bijdragen aan de autoriteit.

4. Wat gebeurt er als de monorailtrein kapot gaat?
In geval van nood moeten passagiers uit de trein stappen en over de gegalvaniseerde stalen loopbrug tussen de sporen naar het dichtstbijzijnde station lopen. Aangezien de trein ongeveer 2 meter boven de loopbrug staat, wordt er voor noodgevallen een trap voorzien.

Rolstoelgebruikers zullen echter de trap af moeten worden gedragen, zei Samart.

5. Aanvullende informatie
Khun Samart zei dat een ander voordeel van de monorail, behalve dat het goedkoper is om te bouwen, een kleinere kans op storingen is, omdat het een onbemand systeem is. De trein is ook stil dankzij de rubberen wielen en draagt ​​niet bij aan de geluidsoverlast van de stad.

Samart denkt dat de MRTA zou moeten overwegen om een ​​uitbreiding van Lat Phrao langs Ratchadaphisek Road te laten lopen om zich aan te sluiten bij de BTS Green Line bij Ratchayothin Station, zodat de twee doorvoersystemen naadloos op elkaar kunnen worden aangesloten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Thais ministerie van Transport  
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Nation

Tags:

Eén gedachte over “Vijf leuke maar bovenal belangrijke weetjes over de Bangkok Yellow Line ”

  1. Mooi dat deze treinen hier onbemand rijden, in Rotterdam kunnen de metro’s dat ook maar het publiek vind dat eng volgens de directie van RET

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!