Koreaanse toerist sterft aan hersenetende amoebe na terugkomst uit thailand

SEOEL:- Een Koreaanse man die onlangs vanuit Thailand terugkeerde naar zijn thuisland, is overleden aan een ziekte die bekend staat als “hersenetende amoebe”, aldus de Koreaanse gezondheidsdienst.

De “Naegleria fowleri” is een eencellig organisme — een amoebe – die leeft in de bodem en in zoet water, b.v.  B. in meren, rivieren en watervallen, en komt over de hele wereld voor. De amoebe komt het lichaam binnen via de neus, migreert naar de hersenen en voedt zich daar met hersenweefsel.

Met een sterftecijfer van meer dan 97% overleven de meeste mensen die besmet zijn met dit gruwelijke virus het niet. Gevallen van dit type zijn relatief zeldzaam en dit was het eerste geval van dit type in Zuid-Korea.

De overledene toerist keerde op 10 december terug naar Zuid-Korea na een verblijf van vier maanden in Thailand. De volgende dag werd hij opgenomen in het ziekenhuis en stierf tien dagen later.

De incubatietijd van de ziekte kan variëren van twee tot vijftien dagen. In het begin kunnen de geïnfecteerden hoofdpijn, koorts, misselijkheid of braken ervaren.

In een persbericht schreef het hoofd van de Koreaanse gezondheidsdienst, het KDCA, Dr.  Jee Young-mee, het volgende:

“Om infectie met Naegleria fowleri te voorkomen, raden we aan zwemmen en andere recreatieve activiteiten te vermijden en schoon water te gebruiken wanneer je naar gebieden reist waar gevallen zijn gemeld.”

Je kunt niet besmet raken door het drinken van besmet water, maar de kans is groter dat je besmet raakt door erin te zwemmen, aldus de KDCA.

Het risico is groter als de watertemperatuur in de zomer stijgt. In 2018 werden in totaal 381 gevallen van de “hersenetende ziekte” veroorzaakt door Naegleria fowleri geregistreerd in India, Thailand, de VS, China en Japan. Tussen 1962 en 2021 meldden de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention 154 gevallen van Naegleria fowleri. Slechts vier van hen hebben het overleefd.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Zuidoost Azië 
Bron: Wochenblitz.com

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!