PATTAYA:- Hevige regenval veroorzaakt momenteel overstromingen en hoge golven aan de kust in verschillende delen van Thailand. Het Thais meteorologisch instituut meldt dat de aanhoudende moesson stortregens met zich meebrengt, met name in het zuiden en noorden van het land, waar de kans op plotselinge overstromingen groot is. Het instituut adviseert iedereen om extra voorzichtig te zijn.

De aanhoudende zuidwestmoesson boven de Andamanse Zee en het westen van Thailand, gecombineerd met zuidoostelijke tot zuidelijke winden in andere delen van het land, leidt tot wijdverspreide regenval. Volgens de Thaise Meteorologische Autoriteit wordt er zware regenval en lokale overstromingen verwacht, vooral in het zuiden en noorden van Thailand. De krant The Nation heeft uitgebreid bericht over de huidige stormsituatie.

Het regenfront treft bijna alle regio’s
Volgens de weersvoorspelling wordt er vandaag, vrijdag, vrijwel overal in het land zware regenval verwacht. In het noorden van Thailand, inclusief de provincies Mae Hong Son, Chiang Mai, Chiang Rai, Phitsanulok en Sukhothai, zijn verspreide hevige regenbuien gemeld, met temperaturen tussen de 22 en 35 graden Celsius. Ook in het noordoosten, bijvoorbeeld in Udon Thani, Loei en Nakhon Ratchasima, heersen vergelijkbare weersomstandigheden.

In de centrale regio, waaronder Ayutthaya, Kanchanaburi en Ratchaburi, en in de oostelijke regio met Chonburi, Rayong en Chanthaburi, worden uitgebreide buien en lokaal zware onweersbuien verwacht, waarbij de temperatuur kan oplopen tot maximaal 35 graden Celsius. Er is een verhoogd risico op plotselinge overstromingen en modderstromen.
Ook in de centrale regio, waartoe Ayutthaya, Kanchanaburi en Ratchaburi behoren, en in de oostelijke regio, waartoe Chonburi, Rayong en Chanthaburi behoren, werden uitgebreide buien en plaatselijk zware onweersbuien verwacht. Ook hier bedraagt de temperatuur maximaal 35 graden.

Gevaar van plotselinge overstromingen en modderstromen
In de zuidelijke regio’s is extra voorzichtigheid geboden, omdat er in de buurt van hellingen, rivieren en laagtes plotselinge overstromingen kunnen optreden. De weerdienst waarschuwt nadrukkelijk voor de mogelijkheid van plotselinge overstromingen en puinstromen. In de westelijke kustprovincies, zoals Phang Nga, Krabi en Phuket, valt de regen op de toch al natte grond, waardoor het risico op aardverschuivingen toeneemt.
Ook in de zuidelijke oostkustregio, zoals Chumphon en Surat Thani, zorgt de regen voor een gespannen situatie. Bij onweer kunnen de golven daar wel twee meter hoog worden, wat een gevaar vormt voor de scheepvaart.

Maritiem verkeer in staat van paraatheid
De scheepvaart aan de westkust heeft last van bijzonder hoge golven. De weerdienst roept alle boot- en veermaatschappijen op om gebieden met onweersbuien te vermijden. Kleinere boten moeten, indien mogelijk, in de haven blijven. Voor de kust van de Andamanse Zee werden golven van één tot twee meter gemeten, en in de buurt van onweersbuien waren de golven zelfs nog hoger. Zelfs aan de oostkust kunnen naderende stormen voor korte tijd voor gevaarlijke zeeomstandigheden zorgen. In toeristische trekpleisters zoals Pattaya of Koh Samui wordt vakantiegangers geadviseerd de actuele weerswaarschuwingen te raadplegen en uitstapjes naar de zee uit te stellen.

Bangkok blijft niet gespaard
Ook de hoofdstedelijke regio blijft niet gespaard. Meteorologen voorspellen voor Bangkok en omgeving slechts enkele zware onweersbuien. De temperaturen variëren tussen 24 en 34 graden. Er wordt veel regen verwacht, vooral in de vroege avonduren. Dit kan de toch al drukke verkeerssituatie nog verder verstoren. De autoriteiten adviseren inwoners van Bangkok om afvoeren en riolen schoon te houden om plaatselijke overstromingen te voorkomen. Bovendien moeten alle onnodige reizen naar bedreigde gebieden worden vermeden.
Moesson in cijfers en feiten
Het moessonseizoen in Thailand begint doorgaans in mei en duurt tot oktober. De zuidwestmoesson voert vochtige luchtmassa’s vanuit de Indische Oceaan aan, die vervolgens op de berghellingen neerdalen. Gemiddeld valt er landelijk zo’n 1.200 tot 1.600 millimeter regen in deze periode. Het zuiden wordt vooral hard getroffen. Zware regenval zoals de huidige vormt niet alleen een bedreiging voor lijf en leden, maar heeft ook een grote impact op de landbouw en het toerisme. Vooral de rijstteelt heeft te lijden onder onregelmatige regenval, hetzij door droge periodes tussen de regens, hetzij door overstromingen van de velden.

Deskundigen vrezen bovendien dat klimaatverandering op de lange termijn de intensiteit van de moesson nog verder zal doen toenemen. Het aantal extreme weersomstandigheden in Zuidoost-Azië is de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen. Daarom investeren de Thaise autoriteiten meer in systemen voor vroegtijdige waarschuwing, mobiele systemen voor bescherming tegen overstromingen en noodplannen.
Olleke Bolleke in Pattaya